2016. október 19., szerda

BIRODALOM

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.19.


Az országgyűlésben hétfőn megkezdődött a hetedik alkotmánymódosításról szóló vita, amelynek célja az Uniós kényszer betelepítés megakadályozása. Sok problémát vet ez fel, hiszen egy nehéz és különösen hosszú folyamat után jutott el idáig a Fidesz és maga Orbán Viktor is. Kétségtelen, hogy egy igen fontos és az ország távlatos jövőjét meghatározó problémáról van szó, amit azonban egy sajátos szemüvegen keresztül nézve kíván megoldani a kormányzó pártszövetség. Tehát mindenképpen el kell különítenünk egy reális részt, és az ehhez kapcsolódó egyedi megoldást. Az előzőt, tehát a reális rész létét nem kívánom tagadni, sem szépíteni, de az utóbbival, vagyis annak sajátos megoldási kísérletével kapcsolatban vannak fenntartásaim.

Az orbáni problémamegoldás alapvető jellemzője az, hogy minden, a migrációs válsággal összefüggő kérdést a saját politikai céljainak rendeli alá. Ez pedig nyilvánvalóan az, hogy a hatalmát megerősítse és lehetőleg minél hosszabb távon annak birtokosa maradjon. Ezt szolgálta minden a migrációs válság kezelésével kapcsolatos cselekménye és a hozzá kapcsolódó kampánya. Az orbáni politikai cél első fő jellemzője a nemzeti identitás erősítése, a nacionalizmus fenntartása, ami egyúttal a migránsokkal szembeni gyűlölet kialakítását és folyamatos fenntartását tételezte fel. A második fő jellemző kapcsolódott ehhez és azt erősítette: az Unió ellenesség fokozása és nemzeti szuverenitás megőrzésének célja. Röviden ebben fogalmazható meg az orbáni politikai cél és taktika lényege, ami semmiképpen sem nevezhető túlzottan bonyolultnak. Nem is kell ide bonyolult logikai összefüggésekre építeni, mert az a nagy tömegek számára kellően nem emészthető meg.

Lényegét tekintve ezt fejezte ki Orbán Viktornak a hétfői beszéde a parlamentben, amit semmiképpen sem lehet nevezni valami világrengető szózatnak. Szerinte a legutóbbi népszavazás után egy új nemzeti egység jött létre, amit én úgy értékelek, hogy ezzel a nemzeti identitás erősödését akarta kifejezni. Meglehetősen kétséges beszélni egy új nemzeti egység kialakulásáról akkor, amikor a nyolcmillió szavazóból csupán 3,3 millió szavazott úgy, ahogyan azt a Fidesz elvárta. Az igaz, hogy ebből a 98% úgy szavazott, ahogyan azt Orbán megjövendölte, de ez nem a nyolcmillió 98%-át jelenti. Ez azért óriási különbség, ami egyúttal azt is jelenti, hogy semmilyen felhatalmazást sem adtak a választók arra nézve, hogy az alkotmányt módosítsa. Az addig rendben van, hogy a Fidesznek megvan a jogi lehetősége arra, hogy némi Jobbikos segítséggel, ami ma már meglehetősen kétségessé vált, módosítsa az alaptörvényt, de ez utóbbi semmilyen oksági összefüggésben sincs a népszavazással. A kettőnek jogilag semmilyen kapcsolta sincs egymással, csak a Fideszes kommunikáció hozott létre a valóság megerőszakolásával összefüggést közöttük...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.