2016. november 2., szerda

ÁRTALOMCSÖKKENTÉS ELUTASÍTVA

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: kardostamas
2016.11.01.


 
Október 18-án ülésezett a Kábítószerügyi Tanács, ami egyeztetési pontot biztosít drogterület civil szervezetei és az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) között.
 
 
 
 
 
Röviden összefoglalva a következők történtek az ülésen.
 
 
  • Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár eddigi gyakorlatától eltérően részt vett az ülésen, így végre közvetlenül lehetett visszajelezni a minisztériumnak.
  • A szakmai ajánlás rendszerének bevezetése óta a drogprevenciós szolgáltatók kiszorulnak az iskolákból, de évről-évre többen nyerik el az ajánlást. Számuk azonban messze nem fedi le az országos igényt, így sokan ajánlás nélkül folytatják tevékenységüket.
  • Friss felmérés szerint pár év alatt harmadára esett vissza az becserélt tűk száma, miközben az intravénás szerhasználók száma nem csökkent, ahogy a körükben mért ~80%-os HCV fertőzöttségi arány sem.
  • A kormány ennek dacára nemkívánatosnak tartja az ártalomcsökkentést és nem hajtja végre a Nemzeti Drogellenes Stratégiában ezzel kapcsolatban tett vállalásait.
  • A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület javaslatai megjelentek az aktuális cselekvési tervben, így bővült a támogatott tevékenységek köre és helyenként a felhasználható források is emelkedtek.
Szomorú, de korántsem meglepő, hogy a legnagyobb ártalomcsökkentő szolgáltatók bezárása óta meredeken visszaesett a kiadott és becserélt tűk száma, holott a steril tűk igénye tovább nőtt. 2015-ben az intravénás szerhasználók már 80%-a használ új pszichoaktív szereket (dizájner drogokat), amiket gyakrabban szúrnak a klasszikus szereknél, ezért a fertőzésveszély megelőzése több steril tűt igényel. 2010 és 2014 között megkétszereződött az aktív használók Hepatitis C fertőzöttség aránya, ami 2015-re ugyanolyan magas maradt. Óvintézkedések helyett azonban tovább csökkent a kiadott tűk száma, 2011-hez képest már a harmadára esett vissza...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.