2016. november 28., hétfő

ANGYALSZEREP ÉS DOKTORSZEREP

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.28.


Ötven évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy pápa interjút adjon egy világi napilapnak. A Szentszék azóta felfedezte a médiát – különösen II. János Pál élt vele – az amúgy is rendkívül kommunikatív Ferenc pápa esetében pedig már senki sem lepődik meg azon, hogy a katolikus egyházfő a Corriere della Sera újságírójával társalog.

-Mi a különbség egy szentbeszéd és egy konferencia között?

-A szentbeszéd Isten igéjének hirdetése, a konferencia Isten igéjének megmagyarázása. A szentbeszéd a kinyilatkoztatás, az angyalszerep, a konferencia a doktorszerep.

-Mit jelent az Ön számára a szentbeszéd? Mi a Pásztor helyes magatartása?

-Ez a pásztori léttel függ össze, az őt hallgató emberek közösségével. A pásztor imájával és Isten igéjével. Ha ezek a dolgok hiányoznak, a szentbeszéd mint olyan nem szentbeszéd.

-Hogyan készíti elő a Szent Márta-szentbeszédeket? Honnan jönnek ezek a szavak?

-Az előző napon fogok hozzá. Az előző napon, délben. Elolvasom a másnapi szövegeket, és általában kettőből választok ki egyet. Aztán a kiválasztott részt hangosan elolvasom. Szükségem van arra, hogy halljam a hangot, meghallgassam a szavakat, amelyeket használni fogok, amelyek a legjobbak megragadnak. Kis körökkel jelölöm meg ezeket a szavakat. A nap többi részében a szavak jönnek, mennek, miközben teszem, amit tennem kell: meditálok, gondolkodom, ízlelgetem a dolgokat…vannak azonban napok, amikor este lesz és nem jut eszembe semmi. Fogalmam sincs, hogy mit mondok másnap. Akkor azt teszem, amit Szent Ignác mond: alszom rá egyet, és amikor felébredek, azonnal jön az ihlet. Jönnek a megfelelő dolgok, néha erősek, néha gyengébbek.

(A pápa hangsúlyozza: az, hogy papír nélkül beszél, nem jeleni, hogy nem kell rákészülnie. Még egy rövid szentbeszéd is igényli a spirituális felkészülést, az áttekintést)...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.