2017. január 9., hétfő

KONDRATYEV CIKLUSOK


HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.01.07.

Azt mondja a Tölgyessy Péter, hogy Orbán Viktor leváltása csak egy újabb rendszerváltással valósítható meg. Legalábbis azt mondja, hogy ezt mondja, aki azt mondja, hogy ezt mondja. Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit közelebbről. Ha szabad kérnem, hagyjuk azokat a közhelyeket, hogy így Antall József, meg úgy tetszettek volna forradalmat csinálni, ostoba mikiegerek. Az sem túl szimpi, hogy Tölgyessynek belemondjuk a képébe, hogy mit pattog itt leamortizált liberális, generálozott Fideszes létére. Pláne, hogy Tölgyessy egy szóval sem mondja, hogy Orbán Viktort le kell váltani egy újabb rendszerváltással. Csak azt, hogy ha kellene, úgy lehetne.

Azok kedvéért, akik számára megkopott kicsit az emlék, hadd frissítsem fel, ki is ez a Tölgyessy Péter. Az idén 60 éves jogász, politológus, politikus a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetségének küldöttségét vezette a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon. 1990 és 1991 között az SZDSZ-frakció vezetője, 1991 és 1992 között a párt elnöke. 1990 és 2006 között országgyűlési képviselő, 1996-ig az SZDSZ képviselőjeként, majd két évig független képviselő volt, 1998 és 2006 között a Fidesz-frakció tagja. 2009-ben, a rendszerváltás során kifejtett tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. (Na, most erre mondhatjuk persze, hogy Gyurcsány a hibás!) . Ő volt az első szög – ha élhetünk itt, helyénvalóan, ezzel a képzavarral – a magyar liberalizmus koporsójában. Az utolsó meg Fodor Gábor. Jó poén ez is, és nem is feltétlenül vicces, ha belegondolunk, hogy mindkettő a rendszerváltó értelmiség tagja. Igaz, hogy Tölgyessy oda jutott, ahonnan Fodor elindult. Na, tessék. Már a saját alapvetésemet sem tudom betartani.

Itt van tehát nekünk ez az emberünk, akit tengernagy ésszel áldott meg az úr, jómagam is csak félve ültem le a géphez, hisz hogy jövök én őhozzá. Ezt minden nagy ember esetében érzem, persze, és ha nem lenne meg az a fene nagy önbizalmam, bizony sokszor bennem szakadt volna már, megszületése előtt, az alkotó gondolat. Mert végülis úgy hiszem, sőt, szent meggyőződésem, hogy azok, akik a mi vérünkön élősködnek, rendszerint éppen azt az egyetlen, nem szellemi képességeikben rejlő előnyüket használják ki velünk szemben, hogy az ő kezükben van az ordibátor. A birkák meg mennek a kolomp után.

De hadd mondom el végre, miről is van szó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.