2017. január 9., hétfő

NAGYON MESSZE VAGYUNK ATTÓL, HOGY ELÉRJÜK AZ EU-S ÁTLAGOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.01.09.


Magyarország jobban teljesít, hirdeti a kormány önfényező reklámkampánya. A valóság azonban más: az EU egészét nézve a nettó átlagkereset alapján leghátul kullogunk, mögöttünk már csak Románia és Bulgária van. Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU 68 százaléka. Az elmúlt évekhez képest semmit sem mozdultunk a lista végéről előre, azaz hiába növekszik a gazdaság 2-2,5 százalék közötti ütemben, igen messze vagyunk attól, hogy belátható időn belül beérjük legalább az EU-s átlagot. Fogyasztási és versenyképességi mutatóink sem azt mutatják, hogy hazánk olyan nagyon jól teljesítene.

A KSH 2015-ös adatai szerint a magyar nettó átlagkereslet 162 ezer forint volt. Ez az összeg a fővárosban magasabb, ott 208 ezer forint, míg az Észak-Alföldön mindössze 124 ezer forint. Ezzel az összeggel az Európai Unió egészét nézve leghátul kullogunk, mögöttünk már csak Románia és Bulgária van. Némileg árnyalja a képet, hogy árszínvonalban még mindig nagyon olcsónak számít Magyarország, az átlagos árszínvonal mintegy 40 százalékkal alacsonyabb az EU-s átlagnál. Várhatóan 2016-ban a gazdasági növekedés, adócsökkentések és a fokozódó munkaerő-piaci verseny hatására növekedtek a bérek, ám jó kérdés, hogy ez a növekedés meghaladta-e az EU növekedését. Más szóval élve, közelebb kerültünk Ausztria életszínvonalához, vagy sem?

Csak a bérek összehasonlítása azonban nem elégséges, hogy megállapítsuk Magyarország teljesítményét. Nézzük meg, hogyan muzsikál a gazdaság! Az Eurostat nemrég kidobta legfrissebb összehasonlítását, e szerint a vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék szempontjából az idén is Luxemburg végzett a csúcson. Luxemburgban az egy főre jutó GDP az EU 264 százaléka, míg a legszegényebb Bulgáriában, mindössze a a GDP 47 százaléka. Ebben az elemzésben azt találjuk, hogy Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU 68 százaléka. Az elmúlt évekhez képest semmit sem mozdultunk a lista végéről. Ergo, annak ellenére, hogy jelenleg 2-2,5 százalék közötti ütemben növekszik a gazdaság, az nem elegendő, hogy belátható időn belül beérjük legalább az EU-s átlagot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.