2017. január 9., hétfő

A STOCKHOLM-SZINDRÓMÁS ÚSZÓSZÖVETSÉG ÚGY DÖNTÖTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.08.



Boldog vagyok és elégedett, nem is kellett estig várni. Pedig igen nagyon kétséges volt a Magyar Úszó Szövetség mai, életbevágóan rendkívüli tisztújító közgyűlésének kimenetele. Igazán méltó és szép lezárása ez a 24 éves Gyárfás Tamás-korszaknak, arról nem is beszélve, hogy egy ígéretes, teljesen új, majdhogynem tökéletes világot vetít előre.

Mivel a maga idején elég sokat és behatóan foglalkoztunk ezzel a kérdéssel (olyan sokat, hogy kábé lehetetlen idevagdosni az összes cikket), nézzük, mit jelent Bienerth Gusztáv hatalmas meglepetéssel aligha felérő megválasztása a MÚSZ élére.

Először is szerintem leszögezhetjük, hogy győzött a demokrácia, az államnak pártja pedig szándéknyilatkozatához hűen nem avatkozott bele az úszószövetség belügyeibe és tisztségviselőinek megválasztásába, csak egyszerűen sürgette a helyzet mielőbbi megoldását. A helyzet márpedig megoldódott és szerintem elismerés illeti mindazokat, akik az utolsó, nem közvetlenül fideszes katona által irányított sportszövetség élére is egy vérbeli politikai komisszárt szavaztak meg maguknak. Úgy, hogy a másik két jelöltnek esélyt sem adtak.

Bienerth Gusztávról akkor beszéltünk először, amikor a turizmus államosításának első lépéseit megtette a kormány. Amikor – mások mellett – Orbán Ráhel, Andy Vajna, meg ez a csodálatos ember szigorúan zártkörűen és messzemenően politikamentes civil alapon – a fontos szakmai szervezetek részvétele nélkül – összeült megbeszélni a szép magyar jövőt turizmus és vendéglátás ügyben. Rogán Antal kezdeményezésére. Utoljára pedig akkor vettük a billentyűzetünkre a nevét, amikor idén nyáron – a szakterület kormánybiztosaként – mesélt a főváros turisztikai fejlesztéseiről.

A Bienerth név nem feltétlenül lehet ismerős (nem baj, majd ezután), pedig emberünk egyáltalán nem kispályás. A kormányba ágyazott üzletember képviselte például azt a céget, amelyik 24 millió forintért ollózott össze az internetről egy 49 oldalas tanulmányt a Fradi-stadion előkészítéséhez.

Volt a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke is, de például az első Orbán-kormány idején az ő vezetése alatt álló PriceWaterhouseCoopers nyerte el az esetleges magyarországi olimpia megrendezésével kapcsolatos tanulmány elkészítésére vonatkozó megbízást. Mindenki nyugodjon le: alig 390 millióba került.

Schmitt Pál mellett Bienerth is igazgatósági tagja a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek, amit a 2024-es nyári olimpiai játékokra beadandó pályázat előkészítésére hoztak létre 250 millió forint alaptőkével. Az ő nevéhez fűződik ama korszakalkotó kijelentés is, miszerint Vajna olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.