2017. február 4., szombat

MIÉRT NEM SIKERÜL? A HALOGATÁS HÁTTERE ÉS ELLENSZERE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.02.04.


Már megint nem csináltam meg... Századszor is elnapoltam, pedig tudom, hogy már nagyon itt lenne az ideje... Újra csak a listám gyűlik, de az elintézett dolgok nem... Én mindig is ilyen voltam, az utolsó utáni pillanatban csinálom meg a feladatokat, vagy még akkor sem... HALOGATÁS. Mindannyiunk számára ismerős, már-már rutinos mechanizmus. Mi van a hátterében és mi az ellenszere? Hasznos tanácsok mindenkinek, aki szokott ezt-azt időnként halogatni az életében!

A halogatás ígéreteink megszegése


A halogatás ténye és folyamata szinte mindannyiunkat negatív érzésekkel, szorongással és bűntudattal tölt el. Ez pedig egy ördögi kör: minél tovább halogatunk, annál nagyobb a nyomás rajtunk, és persze annál nehezebb eredményesen, könnyedén, hatékonyan megoldani a már eddig is halogatott feladatot. Túl sok a dolgom! - mondjuk és felmentjük magunkat, de a várt megkönnyebbülés ettől sem érkezik meg, a szorongás és a frusztráció megmarad. A népszerű időmenedzsment-technika, a GTD-módszer kidolgozójának, David Allennek van egy jó teóriája erre:

A SZORONGÁS ÉS BŰNTUDAT NEM ABBÓL FAKAD, HOGY TÚL SOK DOLGUNK VAN, SOKKAL INKÁBB ÍGÉRETEINK MEGSZEGÉSÉBŐL SZÁRMAZIK.

Milyen érzést keltett benned, amikor legutóbb valaki nem tartotta be egy neked tett vállalását, ígéretét? Nem jött el a megbeszélt találkozóra, nem küldött át egy fontos anyagot határidőre, nem csinálta meg időben a saját dolgát? Lehet szó apróságról, de nagy, jelentős ügyről is akár: nyilván csalódott voltál, dühös, bizalomvesztett. Hogy jön ez az egész a feladatokhoz és a halogatáshoz? A feladataink, amelyek a listáinkon csücsülnek már hetek vagy hónapok óta, az elnapolt ügyek, a meg nem tett elhatározások tulajdonképpen önmagunknak vagy másoknak tett ígéretek. Negatív érzéseink pedig ezen ígéretek megszegésének a következményei - "az önmagunkba vetett bizalom elvesztésének a tünetei". És vajon hogyan lehet az önmagunknak tett ígéretek megszegését megelőzni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.