2017. február 8., szerda

TANÍTANÁNAK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.02.08.


Az alábbiakban a Tanítanék Mozgalom dolgaival akarok foglalkozni, de mindenek előtt sietve kijelentem azt, hogy nem szakmai kérdésekről. Valamikor ugyan én is oktató voltam az egyik felsőoktatási intézményben és így betekintést nyerhettem a közoktatás napi gondjairól, ami bár még az „átkosban” volt, de szerintem lényegi változás ezen a téren nem történt. Tehát nem ezzel, hanem inkább a mozgalom politikai vonatkozásait igyekszem megközelíteni.

Maga a mozgalom nemrégen indult, és mint civil kezdeményezés kifejezetten szakmai berkekben mozgott. Ezzel addig semmi gond nem is volt, hiszen a pedagógusok éppen arról tettek tanúbizonyságot, hogy igenis fontos számukra az, hogy a gyermekeink miként fejlődnek testileg és szellemileg. Az oktatásügy pedig olyan szakága a nemzetgazdaságnak, amelyikben állandó változásnak kell lennie, hiszen az oktatásügynek ki kell szolgálnia a nemzetgazdaság szakemberek iránti szükségleteit. Tehát az oktatásügy mindig is a politika nagyon fontos része volt és az is marad. Az oktatáspolitika jósága, vagy elhibázott mivolta pedig egyértelműen befolyásolja az egész nemzetgazdaság fejlődését, amivel viszont az adott nemzetállam versenyképességét a kiélezett nemzetközi gazdasági versenyben jelentősen lecsökkentheti. Vagyis, hogy úgy mondjam, a helyes oktatáspolitika alapvető feltétele minden politikai rendszer fejlődésének. Ezzel persze minden politikai hatalom nagyon is tisztában van, ezért a saját maga által helyesnek tartott oktatáspolitikát kívánja megvalósítani.

Ennél a pontnál léphet be a Tanítanék Mozgalom szerepe, hiszen ha a civil mozgalom megmaradt volna kifejezetten szakmai kérdéseknél, akkor nem vonta volna kétségbe a politikai hatalomnak azt a jogát, amely szerint önállóan határozhatja meg az oktatáspolitikájának céljait. Márpedig éppen ez történt akkor, amikor kinyilvánították azt, hogy ma már ez a mozgalom jelenti az egyetlen féket és ellensúlyt a regnáló hatalommal szemben. Csakhogy itt már a civil mozgalom a politikai rendszerek működésében betöltött szerepét félreérti, vagy pedig szándékosan elferdíti, félremagyarázza. A fékek és ellensúlyok rendszerébe ugyanis kifejezetten politikai szereplők tartoznak, mint például a köztársasági elnök, vagy a politikai pártok, illetve a politikai szereplők által választott és megfelelő autoritással felruházott közjogi szereplők. Ez utóbbiak közé tartozik például az Alkotmánybíróság, vagy a bírói testület vezető szervei és maguk a bírók. De nem tartozik ide egyetlen civil mozgalom sem, függetlenül attól, hogy annak melyek a kinyilvánított céljai. Nyilvánvaló tehát az is, hogy a Tanítanék Mozgalom se lehet a fékek és ellensúlyok rendszerének a része, hiszen nem politikai szereplő, és nem a politikai hatalom által kellő autoritással megruházott szervezete sem. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos figyelni arra, hogy mit mondanak, de minden egyes cselekményét a helyén kell értékelni, tehát mint egy civil mozgalom cselekményét...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.