2017. február 8., szerda

A FIATALOK ÉS A POLITIKA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.02.07.


2012-ben hallottam először, hogy nekünk, „fiataloknak” valamiféle sajátos politikai szerepünk, küldetésünk van. Mi vagyunk az az erő, amely valódi változást tud hozni az ország politikai életébe, nekünk kell felráznunk a magyar politika állóvizét. Persze ez az „a fiatalok” már akkor is az egyetemista, városi fiatalokat jelentette – ami nem meglepő, hiszen diáktüntetésekről volt szó. Csakhogy azóta is gyakran látni, hogy mikor „a fiatalokról”, a „mi generációnkról” beszélünk, mintha sok fiatalról megfeledkeznénk. Így aztán joggal merül fel a kérdés: kié voltaképpen a fiatalok politikája?

Ez a probléma már csak azért is fontos, mert a generációs szempont mindenhol ott van a hazai és nemzetközi politikai közbeszédben. A Brexit szavazás főbűnösei a világsajtó nagy része szerint a tudatlan vidéki öregek lettek, akik elrabolták a fiataloktól a jövőjüket. A progresszív, felvilágosult fiatalok, szemben a begyöpösödött maradi öregekkel – ez a közhely itthon sem ismeretlen. A „nyugdíjasok”, a „nénik” és „bácsik” itthon is sokak szemében a reakció emblematikus alakjai, a haladás kerékkötői.

Szemben velük állnánk mi, a nyelveket beszélő, világlátott, tájékozott és digitálisan művelt fiatalok, a jövő letéteményesei, akiknek a hangja azonban alig hallható a fősodorbeli politikában. Pedig mi értjük a 21. század kihívásait, mi otthonosan mozgunk a közösségi média korában, mi startupokat indítunk, mi tudjuk mi a dörgés a nagyvilágban, mi vagyunk a jövendő aratás aratói, hát miért nincs beleszólásunk abba, hogyan alakulnak a világ és az ország ügyei? Itthon ezt a fonalat jelenleg a Momentum Mozgalom igyekszik felvenni, de joggal mondhatjuk, hogy az érzület globális...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.