2017. június 19., hétfő

KRITIKUS PILLANATBAN VAN AZ EU - HA ORBÁN ROSSZUL JÁTSZIK, 2020 UTÁN EGY FILLÉRT SE KAPUNK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.06.18.


Viktor, ezt benézted! – üzenhetjük a kormányfőnek. Orbán ugyanis azt üzente a németeknek: foglalkozzanak a maguk dolgával, minket hagyjanak békén. Ha szót fogadnának, komoly bajban leszünk hamarosan.

Bár még csak félidejénél jár a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak, a következő etap tervezése már most elkezdődött. Pontosabban: elkezdődött volna, ha a legerősebb államok nem saját választási kampányukkal bíbelődnének. A franciák épp vasárnap szavaznak parlamentjük összetételéről – és bár e poszt az urnazárások előtt készül, szinte bizonyos, hogy a centrista, unió-párti Macron elsöprő, talán kétharmados győzelmet aratva nem csak az elnöki széket, de a törvényhozást is magáénak tudhatja. A német választás is lefutottnak látszik jelen pillanatban: bármekkora is volt a lelkesedés a szocdemek környékén Martin Schultz feltűnésekor, Angela Merkel és a konzervatívok hamar feledtették a szocdem reményeket. Így az is borítékolhatónak tűnik, hogy a kancellár asszony folytatja kormányzását. (Tegyük hozzá: magyar szempontból szinte mindegy is, melyikük kerül Németország élére. Bár Merkel személyiségéből adódóan visszafogottabb, nem képvisel markánsan más álláspontot Magyarországról sé az EU jövőjéről riválisánál.)

Jelentős részben a fenti okokkal magyarázható, hogy az EU még mindig nem vágott bele a következő költségvetési ciklus tervezésébe. Ez a ciklus pedig sorsfordító lehet Magyarországra nézve. Annyi biztos: a csatlakozásunkkor megállapított kohéziós alapok kimerültek - az eredeti elképzelések szerint Brüsszel tényleg leáll 2020-ban, több felzárkóztatási milliárd ide már nem ömlik. Elvileg..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.