2017. november 13., hétfő

NYUGDÍJJAL ISMERIK EL A TARTÓS ÁPOLÁST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.13.


A héten kezdi tárgyalni a parlament azt a törvénycsomagot, amelyben számos változás érinti a családok életét. Új időskori szociális támogatást vezethetnek be 2018-ban, a jogszabályokban lefektetik, hogy kormányrendelet alapján adhatók egyszeri juttatások, kiterjesztik az anyasági juttatás körét, az apák is kaphatnak majd csecsemőgondozási díjat.

Nagyot változik jövőre a parlamenthez már benyújtott, ezen a héten pedig napirendre is kerülő törvényjavaslat szerint a családtámogatások rendszere. (A teljes javaslatot itt nézheti meg.) A jogszabály mintegy szentesíti, hogy a kormány akár külön rendeletben bármilyen egyszeri juttatást biztosítson. Ilyet lehet majd fizetni a Nyugdíjbiztosítási vagy az Egészségbiztosítási Alapból. Akad azonban részletesebben is leírt, korábban nem létező támogatás is.

A részletes indoklás szerint a gyermeküket ápoló hozzátartozók komoly terhet vesznek le az intézményrendszerről, ám mivel keresőtevékenységet nem – vagy csak korlátozott mértékben – tudnak végezni, a számukra megállapítható nyugellátás mértéke alacsonyabb lehet. Ezért vezetik be a gyermeküket tartósan ápoló személyek nyugdíjba vonulását követően biztosítható új ellátási formát, a tartós ápolást végzők időskori támogatását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.