2017. november 13., hétfő

ISMERD MEG A CSEH DONALD TRUMPOT, AKI ORBÁN MINTÁJÁRA ÉPÍTENÉ ÚJRA CSEHORSZÁGOT

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2017.11.13.


Ritkán készülnek már olyan dokumentumfilmek, mint amilyen az Andrej Babis agrárbefektetőből lett politikusról szóló 2015-ös Matrix AB, pedig sokat lehet az ilyenekből tanulni a modern politika és az újkori populizmus működéséről. 

Vít Klusák rendező és stábja egy éven keresztül kísérhette el mindenhova az akkori pénzügyminisztert, akinek a pártja, a centrista-populista ANO azóta megnyerte a cseh választásokat, és most épp kormányt alakítana, ha volna kivel. A film keretét egy vetítés adja, amit a film készítői tartanak Babis és stábja számára, és ami után a főhős egyáltalán nem boldog.

A szlovák származású, 63 éves Babis 2011-ben indította el politikai mozgalmát: kifejezetten a "megállás nélkü rabló és hazudozó" politikai elittel szemben határozta meg magát és minden nagygyűlésen az államot szétfeszítő korrupcióról beszélt. ( Az ANO, azaz az Elégedetlen Polgárok Akciója csehül rövidítve egyébként igent jelent.) Amikor Babis bevállalta a forgatást, még rutintalannak számított a politika világában, ma már talán másként döntene, de a népszerűségének ez sem ártott.

Elitellenességét a politika kezdettől fogva nem vette komolyan, nagyjából olyan lesajnáló, megmosolygó hangulat vette körül, mint az elnökválasztáson indulni készülő Donald Trumpot. A Forbes által 8,7 milliárd koronára (2,6 milliárd dollárra) becsült vagyonával Babis a második leggazdagabb cseh üzletember, aki az Agrofert mezőgazdasági nagyvállalaton keresztül halmozta fel vagyonát, később a vegyipar és a média irányába mozdult tovább. Övé az egyik legnagyobb cseh napilap, a Lidové Noviny, a főszerkesztő pedig állandó teniszpartnere. Kapcsolatai régóta minden irányban erősek, és úgy lázad a politikai elit ellen, hogy évtizedek óta nyakig benne ül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.