2017. április 15., szombat

TALÁLKOZÓ A SZABADSÁG TÉREN - FOGY AZ EURÓPAI UNIÓ TÜRELME IS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.04.15.


"Nem maradunk csendben! - Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése" - ez áll a szombati esemény Facebook-oldalán jelezvén: aznap sem maradunk demonstráció nélkül a fővárosban. A szervezők délután fél 6-ra várják a tüntetőket a Szabadság térre. "Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért!" - írják. Az utóbbi napok eseményei után szinte biztosra vehető, hogy a demonstráció után sok fiatal ismét nem hazafelé tart majd.

Közben Michael Ignatieff rektor levélben tájékoztatta egyetemének polgárait a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését célzó törvényről, a vezetőség válaszáról és külföldi tárgyalásairól. Hadd nyugtassalak meg benneteket: ez az egyetem soha nem fog bezárni. Továbbra is eltökéltek vagyunk: Budapesten maradunk, ez az otthonunk - írta. A rektor szerint a nemzetközi nyomás hatására változik a hozzáállás is, egy hete Balog Zoltán miniszter azt mondta, a kormány célja, hogy a CEU elhagyja Budapestet, most viszont államtitkára, Palkovics László arról beszél, hogy a CEU maradását szeretnék. Múlt héten még a miniszterelnök azt mondta, hogy a CEU csalást követ el, most az államtitkár már azt mondja, hogy a CEU az előírásoknak megfelelően működik. Palkovics László a hét közepén már arról beszél, működési engedély nélkül is adhatna ki diplomát a CEU, az egyetemen a fejüket vakarják a nyilatkozat miatt, és nem is látják igazi megoldásnak vagy járható útnak a felvetést. Javasolnám ezért a kormánynak – üzente Ignatieff –, hogy alakítsák ki végre az egységes álláspontjukat. Egy kegyetlen küzdelem közepén vagyunk, és Budapesten fogunk maradni - hangsúlyozta a rektor. A kormánynak üzenem, szólítsanak a nevünkön. Ez nem a Soros-egyetem, hanem a Közép-európai Egyetem. Az egyik ok, amiért ilyen jelentős védelmet tudtunk szerezni maguknak, hogy függetlenek vagyunk - fogalmazott Ignatieff. Egy felsőoktatási intézménynek függetlennek kell lennie nem csak a kormánytól, de az alapítójától is.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes a Mandinernek elmondta, még soha nem beszélt Soros Györggyel, bár "egyszer ültem mellette a pódiumon, mikor tavaly itt járt". Elmondta azt is, Soros egyáltalán nem szól bele, milyen szakok vagy kurzusok induljanak, milyen intézetek legyenek a CEU-n. Arra a kérdésre, hogy a megoldási javaslattal előállt oktatási államtitkárral, vagy bárki mással a kormányból tárgyaltak-e már, Enyedi azt válaszolta, nem. "Úgy értelmezzük a helyzetet, hogy a köztársasági elnök úr felkérte a kormányt, kezdje meg az érdemi tárgyalásokat velünk, most erre várunk. Mi a korábbiakban számos levelet intéztünk hozzájuk, telefonon is próbáltuk hívni őket. Az utolsó elutasító levél, amit kaptunk, Balog Zoltántól néhány nappal ezelőtt érkezett meg. Ebben azt mondja, hogy nem szeretne velünk tárgyalni, ő Amerikával szeretne tárgyalni."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.