2017. április 15., szombat

AKKOR VESZIK EL TŐLÜNK A SZABAD OKTATÁST, AMIKOR ÉPP TÜNTETNEK ÉRTE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.04.14. 



Egészen elképesztő érzés állni a Kossuth téren, és hallgatni, ahogy tízezrek hangja rezgeti meg a Parlament ablakait „Szabad oktatást!” követelve. Voltunk már itt ugyanígy, ugyanezzel az üzenettel alig egy évvel ezelőtt is. És bár most nyilván a CEU ügye viszi a prímet – azt nem nehéz belátni, hogy az egyetemet ellehetetlenítő törvény mögött teljesen más tartalom áll, mint „csak egy egyetem” elpusztításának célja. Viszont az oktatás szabadsága ma sokkal inkább halott, mint egy évvel ezelőtt. És ha valamiért, akkor ezért tényleg tüntetni kell.

Zsigeri erővel tört ki a felháborodás emberek ezreiből a fővárosban, és egyre több vidéki város is csatlakozik. És ez jó, tényleg. Tüntetni kell a CEU-ért, tüntetni kell a kormány gőgje ellen, ami a törvénykezés erejét használja arra, hogy saját úri kedve szerint alakítsa az életünket.

De amikor Budapest utcáin ezrek vonulnak, és szabad oktatást követelnek, jó ha tudjuk, hogy e mögött a jogos és fontos követelés mögött sokkal többnek kellene lennie, mint ami ma megjelenik ebből...

felsőoktatás ugyanis nem csak a CEU-ból, az oktatás pedig nem csak a felsőoktatásból áll.


És az oktatás ma már nem csak ezer sebből vérzik, az oktatást mára kivégezték, és éppen egy jeltelen sírba dobják bele. Talán nem volt érdem nélküli az elmúlt egy év oktatási tiltakozáshulláma, hiszen sokakhoz eljuttatta a hírt, hogy nagyobb a baj, mint amit gondolunk.

Ráadásul a folyamat felgyorsult...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.