2017. június 9., péntek

A MAI VÁLASZTÁSOKRÓL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.06.08.


A HVG szerint óriási tétje van a mai választásoknak. 

Én választási plakátot nem nagyon láttam. Az igaz, hogy nagyon nagy a különbség a közvélemény-kutatások között, de ennek az oka módszertani jellegű. Vélelmezhető (persze itt biztosra nem lehet menni), hogy a fiatalok választási hajlandósága továbbra is alacsony lesz (szemben az idősekével, akiknek meg magas). A fiatalok a Labour mellett vannak többségükben, a nyugdíjasok a konzervatívokat támogatják. Theresa May miniszterelnök programja (ezt itt kiadják, és elég komolyan veszik) talán közelebb van a blairizmushoz, mint a thatcherizmushoz.

Mint azt fentebb megjegyeztem nagy a különbség a kutatások között. A YouGov valóban szoros eredményre számít, mivel két kutatásuk közül az adatbányászati módszereket felhasználó furcsa dolgokat jelzett. Emlékszem arra, hogy miket jeleztek az adatbányászati módszerek az amerikai választások idején (fölényes demokrata győzelmet). Én azt gondolom, hogy :

1. Hét százalék vagy annál nagyobb különbség lesz a két párt között a konzervatívok javára.

2 Aránylag nagy lesz a többsége May-nek a Parlamentben, jóval nagyobb, mint most, de úgy, hogy a Munkáspárt nagyjából akkora százalékát szerzi meg a szavazatoknak, amennyivel Tony Blair utoljára választást nyert.

Két párt tűnik el éppen, a UKIP és a LibDem. Utóbbi 2010 és 2015 között kormánypárt volt és súlyosan megsértette a legfontosabb választási ígéretét (a tandíjemeléssel kapcsolatban). A UKIP elérte a célját, karizmatikus vezetője Nigel Farage távozott, párt a felét sem fogja megszerezni a hajdani szavazatainak.

A Munkáspárt egyetlen esélye az, hogy a helyi kampányok esetleg jól sikerültek (az biztos, hogy valami történt, mert az óriási konzervatív előny egészen biztosan jelentősen csökkent az elmúlt egy hónapban) és sikerült meggyőzni az embereket, hogy az esélyesebb pártra szavazzanak a LibDem helyett, és, erről is beszélnek, egykori munkáspárti UKIP szavazókat tudnak átcsábítani. Ezért van valamennyi esély szorosabb eredményre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.