2017. június 9., péntek

JEREMY CORBIN ÚJJÁÉLESZTETTE A BRIT MUNKÁSPÁRTOT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.06.09.


Hét héttel ezelőtt, amikor a brit konzervatív miniszterelnök, Theresa May kiírta a választásokat, pártja 21 százalékponttal vezetett a felmérésekben, és mindenki elsöprő konzervatív győzelemre számított. A kormányfő maga is, elvégre ezért írta ki idő előtt a választásokat. Ehhez képest a tegnap megtartott forduló hatalmas beégést hozott May pártjának, amely elveszítette eddigi többségét a parlamentben. A baloldali Munkáspárt még baloldalibbnak tartott elnöke, Jeremy Corbyn viszont remekelt az elmúlt két hónapban, és lenyomott egy olyan dinamikus, inspiráló kampányt, amelynek eredményeként pártja 1997 óta, vagyis Tony Blair harmadik utas platformjának első győzelme óta a legtöbb szavazatot szerezte meg.

A reggeli összesítések alapján már tudjuk, mi lesz a sorsa a 650 egyéni választókerületből 643-nak. Ezen adatok alapján most már biztos, hogy a kormányzó Konzervatív Párt elbukta a parlamenti többségét, bár 311 képviselővel még így is övé a legnagyobb frakció, és az észak-ír unionisták támogatásával valószínűleg sikerül kormányon maradnia (bár a tegnapi nap után semmin nem lepődnénk meg). A Torykat egyébként az mentette meg a totális kudarctól, hogy Skóciában zuhant a Skót Nemzeti Párt, a konzervatívok viszont jobban teljesítettek ott, és ez az, ami ellensúlyozza az országos csökkenést.

De a tegnapi választásokat kétségkívül Jeremy Corbyn és a Munkáspárt nyerte meg, még akkor is, ha csak a második helyre érkeztek meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.