2017. június 15., csütörtök

CSAK A PÉNZ MIATT MENNEK ORVOSAINK ANGLIÁBA? UGYAN!

INDEX - EUROLÓGUS BLOG
Szerző: KUGYELA TAMÁS
2017.06.15.


Hosszan beszélgettünk Angliában és itthon dolgozó magyar orvosokkal, hogy miért mennek el külföldre, és miért maradnak itthon. Messze nem csak a pénzről van szó.

A magasabb fizetés csak az egyik ok a sokból, amiért a magyar orvosok szívesebben dolgoznak Nagy-Britanniában. A fiatalokat a szervezett szakorvos-képzés is vonzza, a tapasztaltabbakat a megbecsülés hiánya űzi el. Az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a hálapénz-rendszernek, ami például ahhoz vezet, hogy az orvosok a műtéteken osztozkodnak.

Anglia sem a Kánaán. Sokkal drágább az élet, és keményen meg kell küzdeni az előrehaladásért. Aki nem helyben végzi a szakorvos-képzést, hátrányból indul a munkaerőpiacon, és a brit kilépési hiszti nem könnyíti meg a munkakeresést a kelet-európaiaknak. A kezelésben szigorú protokollt kell követni, ami tiszta helyzetet teremt a kórházi osztályokon, de elveszi a problémamegoldás örömét.

A fiataloknak nem kell halálra dolgozniuk magukat kevés pénzért


„A szakvizsga előtti gyakorlati képzés Magyarországon olyan, hogy bedobnak a mély vízbe, lépést kell tartanod, és öt év után leteszed a vizsgát – magyarázta Kelen Dorottya, aki három és fél évig dolgozott Londonban újszülött-gyógyászként. Azóta Belgiumban él a családjával. Azért nehéz a kezdés, mert otthon az egyetemen az elméleti képzésen van a hangsúly, és kevés gyakorlati tapasztalatot szereznek. Ennek ellenére rögtön beosztják ügyeletre a szakorvosjelöltet, amit ma már csak szakorvos ellenőrzése mellett láthat el, de ez sokáig nem így volt.

„El is várják, hogy minél fiatalabb az ember, annál többet ügyeljen, például ünnepnapon. Hamar felelősségteljes dolgokkal találkozol, ezért rövid idő alatt sok tapasztalatra teszel szert. De mivel kevés pénzt kapsz, plusz állást is vállalsz, és előbb-utóbb belefáradsz” – mondta Dorottya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.