2017. július 15., szombat

TALÁLTUNK EGY IGAZI MAGYAR KAMUEGYETEMEZ

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.07.14.


Szép sárga társasház Zuglóban, rajta büszkén hirdeti egy tábla, hogy ez a CEAS nevű brit college (vagyis az általánosan használt fordítás szerint főiskola) székhelye. - írja az index.hu.

A feliratot oroszlános címer, UK és London feliratok, .com végződésű internetes elérhetőség nyomatékosítja.

A tandíj egy félévre 250 és 350 ezer forint között van, plusz 10 ezer forint a regisztrációs díj évente.

Ha valaki kételkedne, az Oktatási Hivatal listáján is megkeresheti az intézményt, a honlapon lévő „Tájékoztató kérése” menüpontra kattintva pedig az alábbi levél érkezett a megadott emailcímünkre:

Főiskolánk Magyarországon bejelentett angol akkreditációval rendelkező főiskola. Fő profilja az angol diplomát adó alap és posztgraduális képzések.
Csakhogy ez az iskola mégsem főiskola, és ahogy próbáltuk felfejteni a szálakat, csak homállyal és százmilliós biznisszel találtuk szembe magunkat.

Hogy a CEAS-történetben valami nem kerek, abba a kormányzati átvilágítási dokumentumot átolvasva botlottunk bele. Bár akkor még mindent elhomályosított a CEU ügye, valójában erre az intézményre sokkal terhelőbb állításokat fogalmazott meg a kormányzat. Például ez volt az egyetlen olyan „külföldi felsőoktatási intézmény”, amely mindhárom fontos kritériumban elhasalt.
  1. A külföldi intézmény a képzés tekintetében nem rendelkezik programakkreditációval.
  2. A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert oklevél.
  3. A külföldi intézmény nem minősül származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek.
Az intézmény CEAS UK College-nek nevezi magát. Van honlapja és facebookos oldala is. De ilyen brit főiskola vagy egyáltalán bármilyen ilyen nevű oktatási intézmény nincs.

Megjelenik viszont hivatkozási alapként többször is az Alfred Nobel University (nem összekeverendő az ukrajnai, ugyanilyen nevű egyetemmel), amiről azonban gyorsan kiderül, hogy ugyanaz a vállalkozó, Galgóczi Ferenc alapította, mint a CEAS-t. A Facebook-oldala stockfotókkal van tele, kontaktcímnek egy svájci irodaház van megadva, ahol sok más vállalkozás is működik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.