2017. október 12., csütörtök

HOGYAN ADOMÁNYOZZUNK? SEGÍTSÉGNYÚJTÁS JÁTÉKOKKAL

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2017.10.12.


Nos, ez a terület azt hiszem, mindennél jobban mutatja, mennyire nagy szakadék nyílt mára a társadalmi rétegek között. A fogyasztói hatás itt is erős, újabbnál újabb, sokszor agyament ötletek tárgyiasulnak a játékpiacon, amit megfelelő reklám után akarnak a gyerekek, és aki megengedheti magának, meg is veszi nekik.

A felgyorsult világban az a jó, ami hangos, gyors, színes, vagyis, ami még hangosabb, még gyorsabb, még színesebb. Már nem elég a kiságy fölé lógatott színes kendő, már régóta a minimum négy ágú, de sokszor emeletes forgó akármi a trendi, minden ág végén kis kabalával, de nem, már ez sem elég, már muzsikál is, a kis figurákat külön kis motor forgatja körben, miközben az egész forog, a zene ritmusára.
Minden rajzfilmfigura tárgyiasul, több színben, méretben, megvásárolható, kellékekkel együtt. Elképesztő a túlkínálat pónikból, Barbikból, mindenből. Aztán a szülő, mikor már látja, hogy túl sok, és a gyerekének ez sem elég, szelektál. Amit valahol olvastam, hogy „ha jót akarsz a gyerekednek, felezd meg a játékait” van, ahol használatos módszer. De sok helyen akkor válnak fölöslegessé, ha már nem férnek tőle, vagy már „kinőtte” a gyerek, már régen nem játszik vele, nem kötődik már hozzá. Akkor csomagba kerülnek a méregdrága Barbi babák, a szárnyas pónik, kisvasutak, kirakók, legók, no meg az apróságok is, a Kinder tojásokból, és a meséskönyvek, társasjátékok, diafilmek, a kisebb-nagyobb autók, és a plüssállatkák, és adománnyá válhatnak.

Ezek a játékadományok nagyon fontosak egy olyan közegben, ahol nem jut efféle a gyerekeknek. Sokan azt gondolhatnák, hogy bizonyára nagyon kreatívak a szegénységben felnövő gyerekek, mert a semmivel is tudniuk kell játszani, de ez nem így van.
Mert játszani is meg kell tanulni, hogy észrevegye a kis fadarabban a kisautót, a fűszálakban a madárfejjé alakítható rugalmasságot, a kavicsokból építhető utat. De nincs, aki ezt megmutassa, aki játsszon vele, így ez a terület meglehetősen szegényes marad.

„Ingerszegény” ahogy a szakma mondja, bár úgy tűnik sokszor, az „ingergazdag” sem az igazi fejlesztési lehetőség a gyerek szempontjából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.