2017. november 20., hétfő

JOGA VAN A SZÜLŐNEK A GYERMEKE MELLETT MARADNI - A KÓRHÁZBAN IS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2017.11.20.


Van kórház, ahol még mindig pénz kérnek azért, hogy a szülő benntölthesse az éjszakát beteg gyermeke mellett. Pedig a TASZ kutatásából is egyértelmű, a magyar társadalom számára ez kiemelt jelentőségű ügy.

A magyar felnőttek fontosnak tartják, hogy a szülő a kórházban a gyermeke mellett maradhasson – derült ki egy friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból. A válaszadók emellett az orvostól kapott alapos tájékoztatást és a megfelelő higiénés körülményeket tartották kiemelten fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása esetén. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mindezek előmozdításáért dolgozik a három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában.

A civil jogvédő szervezet által rendelt, 18-59 éves korosztály körében készült, 1000 fős reprezentatív kutatás tanúsága szerint a felnőtt lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy a szülő, ha úgy akarja, akár folyamatosan a kórházba került gyermeke mellett maradhasson. Hasonlóképp 81 százalék szerint az édesanyától csak akkor válasszák el egészséges újszülöttjét, ha ő ezt kifejezetten kéri.

A TASZ három éve futó Gyerekkel vagyok kampányában évek óta azt hangsúlyozza, hogy ez nem csak igénye, hanem a törvény által garantált joga is a szülőknek.

A fenti két kérdés mellett a kutatásban nyolc felsorolt szempontot is értékeltek a megkérdezettek, aszerint, hogy mennyire tartják fontosnak egy gyermek kórházi tartózkodása során. A válaszadók a megadott szempontok közül az intézményben lévő higiénés körülményeket és a megfelelő tájékoztatást tekintik a legfontosabbnak, de az összes többi szempont is fontos vagy nagyon fontos a válaszadók több mint 85 százaléka számára: a korszerű eszközök és a kíméletes eljárások alkalmazása, a gyermekre szabott, gyerekbarát környezet, a gyermekjátékok jelenléte. Emellett az is, hogy olyan körülmények legyenek a kórházban, amelyek segítik a szülő benntartózkodását, tehát hogy kulturált körülmények között tölthessék a kísérők a gyermekük mellett az éjszakát. A kutatásból kiderül, hogy a kisgyermeket nevelő szülők számára mindezek még inkább fontosak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.