2018. január 9., kedd

BRÜSSZEL KILÓRA MEG TUDJA VENNI ORBÁNT, ÉS AKKOR KACZYNSKI VÉDTELEN MARAD - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.01.09.


- Orbán megalkuvó és az uniós menlevélért cserében az első kakasszóra elárulja a lengyeleket.

- Trócsányi szerint igazából az EU tesz be a jogállamnak.
- Magyarország előreláthatólag vért fog izzadni, amikor a következő uniós költségvetésről tárgyalnak a tagállamok.

Foreign Policy


A lap úgy látja, hogy sem Orbánt, sem Kaczynkskit nem lehet megbuktatni hazai pályán, ám Brüsszel megtörheti szövetségüket, ha rájön, hogy a lengyel vezető nem fog engedni álláspontjából, Orbánt viszont meg lehet vesztegetni. Nyugati megfigyelők hajlamosak összemosni az európai jobboldali populizmus két vezetőjét, de egyáltalán nem biztos, hogy Magyarország valóban vétózni fog, ha az EU szankciókat hoz Lengyelország ellen. Lehet persze, hogy egyelőre fedezik egymás hátát, de megvan a mód arra, hogy éket verjenek közéjük. Ehhez fel kell ismerni mindkettőjük erősségeit, illetve gyengeségeit, és felfogni, milyen alapvető különbségek vannak a két ország között. A magyaroknál a politikai hatalomhoz nagyfokú gazdagság társul. Orbán barátai, illetve régi fideszes harcostársai mára a legtehetősebb embere közé emelkedtek. Lásd Mészárost, Garancsit, Tiborczot. A lengyeleknél a közvagyont nem szivattyúzzák át ilyen mértékben a PiS ügyfeleinek zsebébe. A Transparency International korrupciós rangsorában Magyarország a malájokkal, románokkal és kubaiakkal van egy sorban, az 57. helyen.

Az orbáni illiberális demokrácia immár legitimmé vált, a lengyeleknél azonban a rendszer még nem élvez hasonló támogatást. A magyar kormányfőnek nem kell megsértenie az alaptörvényt, mert sokkal nagyobb híveinek köre, mint Kaczynskinak valaha is volt. Ez a legjobb magyarázat arra, hogy Brüsszel miért Varsó és nem Budapest ellen élesíti be a 7-es cikket, pedig a magyar politikus jóval messzebb ment az illiberalizmus kiépítésében. Azon kívül Orbán sokkal jobban tud építeni a nacionalista érzelmekre. Ott vannak a romák, ráadásul az ország a menekültek vonulási útjába esik, amit a miniszterelnök kíméletlenül ki is aknáz, hogy migránsellenes hangulatot keltsen. Különbség továbbá az, hogy a magyar vezető támaszkodhat a határon túli magyarokra, akik aranybányának bizonyulhatnak a választáson. Azon kívül Orbán zsarolhatja az EU-t, amikor a szélsőséges Jobbikra mutogat vetélytársként. Az ellenzék többi része viszont erősen megosztott.

Magyarország azonban gazdaságilag igencsak függ az uniótól és ez fegyvert ad Brüsszel kezébe. Budapest nem mondhat le Európáról. Itt elsősorban a németek tudnak nyomást gyakorolni. Még fontosabb, hogy Orbán az ideológiában opportunista, szimplán cinikus, számára a pragmatizmus a politika lényege. Márpedig az ilyen vezetők nemigen mennek szembe a saját érdekeikkel, soha nem követnek el politikai öngyilkosságot. Kaczynski viszont megszállott. Ebből következik, hogy Lengyelország nem számíthat a magyar támogatásra, ha Brüsszel szorít a fogáson. A magyar beavatkozás ugyanis a közösségi pénzek folyósítását veszélyezteti. Budapestnek nem érdeke megvédeni Varsót, mert őt nem fenyegeti a 7-es paragrafus. Főleg ha kiáll Kaczynski mögül, a saját biztonságáért cserében. És Tusk újraválasztása ügyében egyszer már amúgy is elárulta a lengyeleket.

Bloomberg

A lengyel kormányfő ma bejelenti, hogy lecserél 5-10 minisztert, még mielőtt az este találkozik a Bizottság vezetőivel, hogy megvitassa velük az igazságügyi reformot, amely miatt uniós szankciók vannak kilátásban. A Brüsszel által bejelentett eljárás igencsak rosszul érinti a magyar vezetést, miután Orbán Viktor fel akarja számolni a liberális alapokat az unióban. A Jog és Igazságosság rekordszintre emelte a támogatottságát, népszerűsége 50% körül mozog. És lehet, hogy most valamivel puhább vonalra áll rá, de az nem valószínű, hogy meghátrálna a bíróságok ügyében, hiszen Duda elnök már aláírta a vitatott törvényeket. Néhány személycsere azonban javíthatja a kétoldalú kapcsolatokat. Egy varsói elemző úgy látja, a pontos következtetést majd akkor lehet levonni, ha tudjuk, kik az új emberek, de előbb-utóbb visszaüthet, ha a PiS ennyi fronton próbál meg harcolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.