2018. január 14., vasárnap

ORBÁN FELVEZETTE A STADIONJA TETEJÉRE AZ ÚJSÁGÍRÓKAT ÉS AZT MONDTA: MINDENFELÉ VAN LEHETŐSÉG A TERJESZKEDÉSRE- A GUARDIAN KÖRKÉPE ORBÁN ÓVATLAN FUTBALLRAJONGÁSÁRÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.14.


A magyar kormányfő évek óta szórja a pénzt kedvenc sportágára. Lehet, hogy ez lesz a veszte?

Főutcájával és pár élelmiszerboltjával Felcsút épp olyan, mint bármely másik álmos magyar falu. Egészen addig, amíg a látogató pillantása rá nem téved az összes többi épület fölé magasodó stadionra. A Pancho Aréna bizonyosan a világ legmegdöbbentőbb labdarúgó létesítményei közé tartozik, inkább katedrálisra emlékeztet. Befogadóképessége 3800 fő, több, mint kétszer annyian férnek el benne, mint ahányan a helybéliek vannak. Puskás maga be nem tette a lábát a faluba, a stadion nem is az ott élőknek készült. Ez nagyrészt nyilvánvalóvá is válik, amikor belépünk a komplexumba, ahol a magyar oligarchák egész garmadájának tartanak fel parkolóhelyeket. Ezek az emberek nagypénzűek és közismerten közel állnak a kormányhoz, Csányi Sándortól kezdve, Garancsi Istvánon és Szíjj Lászlón át, egészen Mészáros Lőrincig, aki azután katapultált a leggazdagabb emberek közé, amióta gyerekkori barátja, Orbán Viktor 2010-ben miniszterelnök lett.

Természetesen van hely a kormányfő autójának is. Amikor nem utazik külföldre, a politikus gyakran tölti a hétvégéket Felcsúton. Amióta populista földindulás eredményeként visszatért a hatalomba, akkora jogkört halmozott fel, amennyit egyetlen más nemzeti vezető sem az unióban.
  • Újraírta az alaptörvényt,
  • saját szövetségeseivel töltötte fel az Alkotmánybíróságot,
  • egykori parlamenti képviselőjét tette meg főügyésznek.
Támogatói vezetnek sok ezer, korábban független testületet, beleértve
  • az MNB-t,
  • a Választási Bizottságot,
  • kulturális intézményeket,
  • sportszövetségeket.
Attól sem riadt vissza, hogy közpénzeket pumpáljon a futballba, amely a legközelebb áll a szívéhez. De nem könnyű kérdezni a stadionépítési őrületről, mert ritkán ad interjút. Leszámítva az állami rádiót, ahol baráti újságírók játszanak neki alá.

De akár oligarchákról, akár tudósítókról van szó, a legnagyobb eséllyel a Pancho Arénában van esély audienciára a részéről. Mucsi Gyula, a Transparency Internationaltől azt mondja, ha gyűlölöd is a futballt, el kell menned ezekre a meccsekre, mert ez az egyetlen hely, ahol az elit hajlandó érintkezni bárki mással, aki nem tartozik a saját szűk köréhez.

Nagy építkezések és infrastrukturális beruházások sorsa dől el a VIP-páholyban.

Az 54 éves Orbán futballrajongása legendás. Azt mondják róla, hogy naponta akár 6 mérkőzést is végignéz. Beavatottak szerint amióta miniszterelnök, még a VB vagy a Bajnokok Ligájának egyetlen döntőjét sem mulasztotta el. A felcsúti stadionban ritkán gyűlik össze 1000-nél több néző. De a kormányfő a játéktérre mered, nem sokat törődik a körülötte lévő oligarchákkal és a miniszterekkel. Mégis sokat hozhat a közelsége, a Forbes legfrissebb listája szerint a 33 dúsgazdag magyarból 7-nek igen szoros kormányzati kapcsolatai vannak. Közülük a 8. helyre tornászta fel magát Orbán cimborája, Mészáros Lőrinc, aki megháromszorozta a vagyonát, de nem állt le a szerzéssel, egyetlen nap alatt 192 újság tulajdonjogát zsebelte be. A miniszterelnök immár uralkodásának birodalmi szakaszába lépett. A hazai sajtó csaknem egésze baráti kezekben található és a megosztott ellenzék próbál alkalmazkodni az új viszonyokhoz. Újságok, amelyek bírálják a kormányt, azt veszik észre, hogy bezárták őket. Rendőri vizsgálatok fenyegetnek független civil szervezeteket, „idegen ügynökként bélyegzik meg őket. Orbán a minap nemes egyszerűséggel kinyilatkozta, hogy a kormány Isten kegyelméből gyakorolja hatalmát.

Ám Felcsúton, ahol az udvaroncok rajongják körül a királyt, a stadion olyan, mint Orbán abszolút uralmának jelképe. De félő, hogy a birodalmi túlzás jele lesz, villámhárító a bírálóknak, célpont a vizsgálatok számára. Az Európai Bizottság képviselői nemrégiben ellátogattak a faluba, hogy megnézzék a kisvasutat, amely uniós alapokból épült, hogy összekösse a politikus gyerekkorának két helyszínét. A Kúria nemrégiben úgy döntött, hogy ki kell adni a féltve őrzött titkot, mennyit költ sportra és stadionokra a kormány. Így talán kiderül, igazából mennyibe kerül Orbán megszállott focirajongása. Annak idején, inkább az akaraterejének, semmint a tehetségének köszönhetően bekerült a Videoton ificsapatába. Élvezte a szociális lehetőséget, amit a labdarúgás kínált neki. Azt mondja, minden alkalommal, amikor klubot váltott, új kulturális közegbe került...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.