2018. március 11., vasárnap

3 ESZKÖZ, AMIVEL A FIDESZ CSALHAT A VÁLASZTRÁSOKON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr. Flynn Rider
2018.03.11.


A határon túli szavazókat, a kamupártokat és a helyi megfélemlítést is beveti a Fidesz a győzelemért.

1. A határon túli szavazók

A Fideszben is elismerik, határon túli szavazatok nélkül nem lett volna meg a kétharmad 2014-ben. Idén áprilisban kétszer annyi határon túli szavazhat majd, mint négy éve. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal nem egy, hanem két mandátumot is hozhatnak Orbánéknak a külhoni voksok. Pedig az egyszerűsített honosítási eljárással és a választási névjegyzékbe való tömeges bekerüléssel kapcsolatban is komoly aggályok merültek fel – írta az Index.

(A lap emlékeztet: Áder János 1993-as parlamenti felszólalásában még az ellen érvelt, hogy a határon túli magyarok is szavazhassanak.)

A rendszert úgy találták ki, hogy legalább 3-4 lehetőség egyen benne csalni. Az első az, ahogy bekerülnek a névjegyzékbe.

A kormány 2010-ben bevezette kettős állampolgárságot és az egyszerűsített honosítási kérelmet. Az hagyján, hogy több ezer orosz bűnöző kaphatott ezen az úton magyar papírokat, amelyek szabad mozgást biztosíthattak nekik az EU-ban – de ők mind szavazhatnak. A hírekben az is bekerült, hogy az ukrán maffia tízezrével osztogatta a magyar állampolgárságot.

Így lett egymillió új magyar állampolgár a határon túli magyarok között (akikből már 415 ezer fog szavazni), hogy nem csak az ukrán maffia, vagy az oroszok osztogatták, hanem a legnagyobb romániai magyar párt, az RMDSZ is. Sőt, aláírásgyűjtés keretében rögtön a névjegyzékbe segítette a külhoni magyarokat és közben a Fidesznek mozgósítanak. A faramuci helyzetet az fokozza, hogy az RMDSZ akár saját maga is szavazhat a külhoni magyarok helyett.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hívta fel a figyelmet, hogy

Különösen aggályos lehet, ha a választópolgár által a regisztrációhoz megadott, és az ellenőrzése alól kikerült személyes adatait a segítő (különösen, ha az politikai szervezet) tárolja, és ezzel lehetősége nyílik arra, hogy – a saját címet megadva a szavazólap-kézbesítési címként – a szavazási levélcsomagot az állampolgár helyett (annak tudta nélkül) átvegye, azonosító nyilatkozatot a választópolgár adatainak felhasználásával kitöltse, és a választópolgár helyett szavazatot adjon le"

A legutóbb a levélben érkezett 128 ezer szavazat 95 százaléka a Fideszre érkezett, valószínűleg a határon túli voksok is Orbánékat fogják segíteni. Két mandátum döntően befolyásolhatja a választások eredményét, könnyen lehet, hogy ezen múlhat az újabb Fidesz-kétharmad. A kétharmadhoz ugyanis 133 mandátum kell, plusz egy-két (extrém esetben három) mandátum is rengeteget számíthat.

Nem „csak” itt van a gond. Valószínű, hogy a határon túliak nagy része soha nem élt Magyarországon, és a magyarországi hírekről, történésekről is csak a kormányközeli sajtóból tud értesülni. Így el is hiszi, hogy mekkora veszély leselkedik rá, ha nem sikerül Orbán Viktornak hatalmon maradnia. Ezért ennek megakadályozására bármit megtenne.

Ez még mindig semmi: a külhoni szavazót simán meggyőzik arról is – akár az RMDSZ-ben, akár a Fidesz aktivistái -, hogy legyen papíron egy magyarországi lakcíme. Kap egy lakcímkártyát és mindjárt nem csak listára szavazhat A Fidesznek pedig semmi sem drága, ahogy a békemenetre is, úgy a szavazásra is busszal, szervezetten szállítja majd a határon túliakat.

A csalás teljesen legális, ugyanis azt senki nem nézi, hogy valaki életvitelszerűen a bejelentett lakcímén lakik –e – hívja fel a Közéleti pad blog. Viszont teljesen ellenőrizhetetlen, hogy hány ilyen szavazat érkezik a határon túlról. A billegő körzetekben elég 1-2 ezer ilyen szavazót „betelepíteni” és mindjárt nem billegő lesz, hanem fideszes.

Itt még nincs vége, van egy harmadik lehetőség is: a levélben szavazás. A határon túl élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok levélben is leadhatják szavazatukat (kizárólag pártlistára, azaz egyéni jelöltre nem), addig a magyarországi lakcímkártyával rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó magyarok viszont nem szavazhatnak levélben, és más akadályokat is gördít eléjük a rendszer. Ez önmagában antidemokratikus (hiszen két magyar állampolgár közül az egyik könnyebben szavazhat, a másik pedig nehezebben). De a levélben szavazó határon túli helyett szavazhat bárki más is – hiszen hogyan igazolja a saját személyazonosságát hitelt érdemlően, levélben? Sehogy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése