2018. március 6., kedd

BÁRÁNDY GERGELY: CZEGLÉDY ÜGYÉBEN IS KETTŐS MÉRCÉVEL MÉR AZ ÜGYÉSZSÉG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.03.06.


A büntetőjogász szerint Czeglédy Csaba esetében egyértelműen nem állnak fenn az előzetes letartóztatás feltételei, az ügyészség politikai láthatóan feladatot teljesít.

- Szigorúan ügyvédszemmel nézve mi látszik a Czeglédy-ügy eddigi menetéből?

- Mára sajnos már közhely, de attól még igaz, hogy az előzetes letartóztatás – ami a rövidesen életbe lépő új Büntető eljárásjogban már csak „letartóztatás” lesz – nem előrehozott büntetés, hanem az eljárás sikerét hivatott biztosítani. Akkor van törvényi lehetőség az elrendelésére, ha – ami jelen esetben a logika szabályai szerint egyáltalán releváns ok lehet – fennáll a szökés, az elrejtőzés vagy a bűnismétlés veszélye, avagy feltételezhető, hogy a terhelt megfélemlíteni vagy befolyásolni akarja a tanúkat. Az ügyészség is ezekre hivatkozással kérte a kényszerintézkedés elrendelését. Czeglédy Csaba ügyében azonban ezek egyike sem áll fenn, ezért álláspontom szerint szakmai szempontból teljesen indokolatlan volt az előzetes letartóztatás ismételt elrendelésének indítványozása. A bűnismétlés veszélye szóba sem jöhet, mivel a Czeglédy-féle Human Operator Zrt. már nyár óta nem működik, iratait lefoglalták, számláit zárolták. Azt pedig a minap Czeglédy maga bizonyította be, hogy nem áll szándékában megszökni vagy elrejtőzni. Hiszen a mentelmi joga felfüggesztése előtt akár nyílegyenesen a repülőtérre is mehetett volna, hogy távozzon az országból, nem lehetett volna őt jogszerűen feltartóztatni. Azaz nemcsak hogy bizonyítani nem lehet, hogy megszökne, hanem a Czeglédy bebizonyította, hogy nem. Végül, a hatóságok hosszú ideje nyomoznak az ügyben, majd nyolc és fél hónapon át előzetes letartóztatásban tartották Czeglédyt. Ha ennyi idő alatt nem sikerült odáig eljutni, hogy minden releváns okirati bizonyítékot beszerezzenek, a szóba jöhető tanúkat kihallgassák, esetleg szembesítsék őket egymással, az már a nyomozó hatóság hibája. Én nagyon régen képviselem azt az álláspontot, hogy bizonyos idő elteltével nem is szabadna erre az okra hivatkozva előzetest hosszabbítani.

- Czeglédy esetében egy új gyanúsításra hivatkozva kérték az előzetes letartóztatás ismételt elrendelését.

- Ez az amire azt lehet mondani, hogy már nem a lóláb, hanem az egész ló lóg ki. Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy csak indokot akartak találni, hogy Czeglédyt vissza lehessen vinni az előzetesbe. A régi ügyben ugyanis a büntetőeljárási törvény alapján nem lehetett volna elrendelni még az őrizetbe vételét sem. Polt Péter legfőbb ügyész éves beszámolójának parlamenti vitájában évről évre elmondom: az nem véletlen, hogy az ügyészség valahogy mindig akkor jut el egy a Fidesz ellenfelének számító politikust érintő nyomozási cselekményig, amikor az a Fidesznek kedvez, és az ellenzéknek hátrányos. Annak idején Molnár Gyula polgármesterjelölttel szemben is valahogy éppen az önkormányzati választások előtt, a kopogtatócédulák gyűjtésekor közölték a gyanúsítást. Az korábban is közismert volt, hogy Czeglédy indulni kíván a választásokon és aláírásokat gyűjtöttek neki. Milyen meglepő véletlen, hogy most is úgy folytatták a nyomozást, hogy az pont Ceglédy jelöltté válásakor jusson el a gyanúsításig. Még véletlenül sem 5 nappal előbb vagy később. Ezek az irányított eljárások. Egy jogállamban egy ilyen ügy után a legfőbb ügyésznek távoznia kell, azonban Polt Péter renoméján sajnos ez már nem ront semmit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.