2018. március 6., kedd

ORBÁN ÉS A MIGRÁNSMENTES ORSZÁG: NEGYEDMILLIÓ KÜLFÖLDI DOLGOZIK NÁLUNK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.03.06.


Tavaly mintegy 25 ezer nem EU-s országból származó külföldi kért munkavállalási engedélyt Magyarországon. A migrációnak ez a része a magyar gazdaságot erősíti, bár a szónoklatok alapján nem is lehetnének az országban. Két szakértővel beszéltük át, mit kell tudni az Európát négy éve elért migrációs nyomásról, a menekültek európai eloszlásáról és a gazdasági bevándorlók hazai lehetőségeiről.

A migráció kérdését és a menekülttémát (amit a kormány az érdekei szerint választ ketté vagy mos össze) rengeteg tévhit és előítélet övezi, miután a ciklus legfontosabb politikai termékévé vált. Ráadásul Orbán Viktor a hódmezővásárhelyi vereség után nem finomította az üzenetet, hanem erősített rajta, a Fidesz szerint már az a tét, elveszi-e a lakásunkat az ellenzék, hogy migránsokat költöztessenek oda. A kormánypárttal párhuzamosan a kabinet is új szintre emelte a paráztatást, mert az ENSZ migrációs ajánlásokat tervez tenni tagállamainak. Orbán Viktor maga 3 éve még világkvótákat sürgetett az ENSZ-től, de a kormány most azt ismételgeti:
- a migráció "senkinek sem jó",
- a migrációs folyamatokból csak az embercsempészek profitálnak, vagy
- a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra vannak jobb eszközök a migrációnál, tiszteletben tartjuk, hogy más ország a migrációt választja, de "ne erőltessék ránk" a migrációt.

Amilyen leegyszerűsítést használ a Fidesz, annyira összetett kérdés a migrációkutatás és a menekültkérdés, tudtuk meg a téma szakértőitől. Mint kiderül, hazánk valójában nem áll ellen a migrációnak, érkeznek hozzánk szép számmal külföldön született munkavállalók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.