2018. március 26., hétfő

ORBÁN A NÁCI KOLLABORÁNS BÁBÁLLAM JELSZAVÁT HASZNÁLJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.03.25.


Nem véletlenül teszi a Newsweek Orbánt a címlapjára, mint az európai szélsőjobboldal meghatározó alakját. Nem mintha Magyarország jelentőségét tekintve vezető szerepre lenne hivatott Európában, de mégiscsak Orbán az első szélsőjobboldali politikus Európa közepén, aki hatalomban van immár nyolc éve.

Orbán pedig nemcsak szintézisét adja az európai szélsőjobboldal ideológiájának a vallási nacionalista irányzattól Mussolinin át egészen Hitlerig az európai szélsőjobb irányzatainak, hanem azokat olyan illiberális rendszerbe ötvözi, amely látszólag megőrzi a demokratikus kereteket, tartalmilag azonban kibelezi. Mindent megvalósít, amit Európa szélsőjobboldali diktatúrái, de nem erőszakos eszközökkel, hanem lépésről-lépésre haladó jogfosztással.

Az ideológia ugyanaz, a cél ugyanaz, az eredmény ugyanaz lesz, az eszköz nem ugyanaz. Ehhez arra van szükség, hogy az ország demokratikus ellenzéke ellenérdekelt legyen az illiberális csalás és hazugság leleplezésében, az alkotmányos rend megdöntésének még a kimondásával szemben is, nem beszélve az ellene való határozott fellépéssel. Ez az orbáni illiberális diktatúra lényege, a lelki megalázás, megnyomorítás, kollaborációra késztetés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése