2018. július 6., péntek

AZ ÚTON JÁRÓK VÉDELMEZŐJE

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.07.05.


A szegedi Szent János hotel azt írja saját honlapján, hogy nevét Nepomuki Szent Jánosról kapta. Arról a szentről, aki az úton és vízen járók védelmezője.

Én most csupán egy „úton járóról” beszélnék, aki – balszerencséjére - ebben a hotelben foglalt szállást. Igaz, tévesen. Ez az „úton járó” nem igazán profi az online világban, ezért véletlenül egy szoba helyett hármat is lefoglalt a Booking.com-on. Megesik az ilyen bárkivel. Csak nézegeti a szobákat, az időpontokat, az árakat, és egy helyett háromszor is megnyomja a „lefoglalom” gombot. Azután, mint aki jól végezte dolgát, várja a kijelölt időpontot, amikor élvezheti a születésnapi ajándékként kapott jegyet a Rigoletto előadásra a Szegedi Ünnepi Játékokon.

Ám öröme hamar ürömmé változott, amikor a szállodában kiderült, hogy mekkorát hibázott. Utólag sem tudta rekonstruálni, hogy hogyan történhetett a baki, de ami tény, az tény, kettejüknek három szoba állt rendelkezésükre. Ez az „úton járó” nem is vitatta elkövetett „szörnyű vétkét” és azonnal felajánlotta, hogy természetesen megtéríti azt az összeget, amit a szálloda jutalékként a két fölösleges szoba jutalékaként kifizetett a Booking.com-nak. Ám a recepciós hölgy részéről merev elutasításban volt része, némi nagyképű kioktatás kíséretében.

Mivel a Booking.com vétlen volt az ügyben, az „úton járónak” azt tanácsolta, próbáljon megegyezni a hotel igazgatójával. Az utas megfogadván a jó tanácsot, szívhez szóló levelet írt az igazgatónak, abban semmi mást nem is kért, mint valamiféle méltányos megegyezést. Arra is gondolt, megoszthatnák az okozott kárt, például úgy, hogy az egyik fölösleges szobát kifizetné, ezzel csökkentve a szálloda veszteségét. Naivul azt gondolta, ha ő kibírja, hogy 33 ezer forintot pluszban kifizessen az egyik igénybe nem vett szobáért, akkor talán a 20 szobával és lakosztállyal rendelkező szálloda sem roppan bele egy ugyanekkora összegű veszteségbe. Már persze a veszteség is csak akkor igaz, ha épp az ünnepi játékok idején nem tudnák kiadni a kérdéses szobát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.