2018. július 6., péntek

SÚLYOS A VESZTESÉG EZEKEN A BEFEKTETÉSEKBEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.06.


Egyre súlyosabb veszteségeket szenvednek el a kötvényalapok a masszívan emelkedő állampapír-piaci hozamok miatt. Foghatják a fejüket, akik nem szálltak ki időben ezekből a befektetésekből. A pénzpiaci alapok továbbra is veszteségesek, noha az állampapírok rövid hozamai már erőteljes emelkedésnek indultak. 

A hosszú hetek óta tartó forintgyengülés, és az újabb és újabb történelmi mélypont elérése sem vette rá az MNB-t a kamatemelésre. A pénzpiaci hozamok masszívan emelkedtek az elmúlt egy hónapban is, de a 3 hónapos BUBOR még így is „csak” 0,3 százalékon állt tegnap, vagyis mélyen alatta volt a 0,9 százalékos jegybanki alapkamatnak. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)

Az OTP Treasury közleménye szerint a forintgyengülés önmagában nem volt meglepő, legfeljebb a mértéke. A Magyar Nemzeti Bank nem engedett a nyomásnak, a Monetáris Tanács nem emelt kamatot sem a májusi, sem a júniusi, de még a júliusi kamatdöntő ülésén sem. Az MNB a döntést követően kiadott indoklásában közölte: bár a Monetáris Tanács érzékeli, hogy a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel, illetve hogy változott a piaci környezet, és a feltörekvő piacokon csökkent a kockázatvállalási hajlandóság, ennek dacára az MNB „egyetlen horgonya az infláció”.

A hozamok viszont elszálltakEz azt jelenti, hogy a jegybank nem hagyja befolyásolni magát pusztán az árfolyam változása miatt, és az infláció tartása számára az alapvető cél az elkövetkező 5-8 negyedéves időhorizonton. Az is egyértelmű emellett, hogy ebben a távlatban a tanács nem tartja reálisnak a jelenlegi kamatszint tartását. Azaz az elkövetkező 16-24 hónapban lehet számítani arra, hogy az MNB kamatot emel.

A jelenleg tapasztalható kurzus spekulatív hátterű lehet. Barlai Róbert, az OTP Bank regionális treasury igazgatója szerint akár 316-os szintre erősödhet a forint, ha megnyugszik a piac. De ehhez szükség van arra, hogy a jegybank egyértelművé tegye: hajlandó a rövid távú kamatok emelésével is biztosítani az inflációs cél elérését.

Az állampapír-piaci hozamok ugyanakkor jelentősen emelkedtek az elmúlt hetekben. Míg a 3 hónapos referenciahozam változatlanul 0,14 százalék körül mozog, a 6 hónapos 0,14 százalékról 0,4 százalékra, míg a 12 hónapos 0,26 százalékról 0,59 százalékra lendült. Két hónap alatt az egyéves hozam több mint 50 bázisponttal lett több. A hosszabb futamidejű állampapíroknál még nagyobb az emelkedés. A 3 éves referenciahozam 89 bázisponttal 1,93 százalékra nőtt, az ötéves 70 bázisponttal 2,37 százalékra, míg a 10 éves 44 bázisponttal 3,51 százalékra hízott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.