2018. július 6., péntek

FASIZMUSSZAGA VAN: SALVINI, AZ OLASZORSZÁGI ROMÁK KORBÁCSA

MÉRCE
Szerző: BERNARD RORKE
2018.07.06.


Bizonyosnak tűnik, hogy Olaszország belügyminisztere, Matteo Salvini nem fog népszámlálást végezni az ország roma lakossága körében. Javaslatával nemzetközi felháborodást váltott ki – közvetlenül azután, hogy hírhedt döntésével megakadályozta egy afrikai menekülteket megmentő hajó kikötését. Azóta egy felvétel is napvilágra került, amelyen Salvini tisztogatásokat javasol „utcáról utcára, térről térre, negyedről negyedre.”

Salvini nyílt szándékát, hogy összeszámolja a romákat, majd tömegesen kiutasítsa azokat, akik nem „oda” tartoznak, saját koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom is gyorsan alkotmánysértőnek titulálta.

Ebben a pillanatban tehát úgy tűnik, a jogállam győzedelmeskedik a Liga szélsőjobboldali gengszteruralma fölött. De ostobaság lenne azt képzelni, hogy elmúlt a veszély.

Ez ugyanis csak az egyik legfrissebb dobása a legerősebb olasz politikus címére pályázó Salvininek, és ezért a címért a jövőben is romákat, bevándorlókat és menekülteket fog bűnbakká tenni skrupulusok nélkül. Hogy semmi kétségünk ne legyen Salvini romákkal szembeni mély utálatának rasszista indítékai felől, a politikus egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott, „az illegális külföldieket más országokkal kötött egyezmények alapján kitelepítjük, de az olasz romákat sajnos itthon kell tartanunk.”
Egészen beteg helyzet az, amikor az Európai Unió egyik tagállamának belügyminisztere amiatt sajnálkozik, hogy nem utasíthatja ki az országból saját honfitársait.

Salvini országos erővé emelte pártját, a Ligát. Amikor még a szeparatista Északi Liga néven futott, a dél-olaszokat festette le úgy, mint lusta élősködőket, akik kivéreztetik az északi városokat. Most az ellenséget a bevándorlók, menekültek és romák „hordái” alkotják, Salvini ideológiája pedig most már az „olaszok mindenekelőtt”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.