2018. július 6., péntek

VIETNAMBAN IS REKLÁMOZZÁK AZ ÚJ MAGYAR BEVÁNDORLÁSI BIZNISZT A KÖTVÉNYPROGRAM SZEREPLŐI

DIREKT36
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2018.07.05.


Egy májusi délelőttön közel kétszáz érdeklődő érkezett Hanoi egyik hoteljébe, a „Magyarország – bejárat Európába” című rendezvényre. A háromórás program alatt egy vietnami cég azt mutatta be, hogyan lehet magyar tartózkodási engedélyhez jutni ingatlanbefektetés segítségével. A rendezvény sikeres volt, „sok befektető regisztrált a programra” – írta később a cég a Facebook-oldalán.

A májusi rendezvényt szervező cég, a Bac Son Overseas Property (BSOP) nem csinál titkot abból sem, hogy a bemutatón ismertetett konstrukciót a tavaly felfüggesztett, sok bírálatot kapott letelepedésikötvény-program alternatívájának szánja. „A letelepedési-kötvényprogramot 2017 márciusában lezárták, így más módot kellett találnunk arra, hogy a vietnamiaknak új magyarországi lehetőségeket nyújtsunk. Ez az ingatlanbefektetési program” – írja honlapján a BSOP, annak ellenére, hogy a két lehetőség között több lényeges különbség is van.

2013 és 2017 között a Rogán Antal által kezdeményezett kötvényprogramon keresztül állampapír vásárlásért cserébe szerezhettek letelepedési engedélyt külföldiek. A számos korrupciós és biztonsági kockázatot felvető programot tavaly felfüggesztették, a 2019-es költségvetési törvény pedig arra utalt, hogy a kötvényprogramot jogilag is megszüntetik, de a jelek szerint ez nem jelenti a magyar papírokkal való üzletelés végét.

Vietnamban a BSOP mellett több cég is kínál magyar papírokat ingatlanbefektetőknek, köztük két olyan is, amelyek a lefújt állami kötvényprogramban is benne voltak. Két hónapja pedig Kínában jelentek meg hirdetések egy új, ingatlanalapú bevándorlási lehetőségről.

A vietnami hirdetésekre a Belügyminisztérium azt reagálta a Direkt36-nak, hogy a „reklámozott program egész egyszerűen nem létezik”, és a „magyar kormány semmiféle ingatlanalapú programot nem indított”. A Kormányzati Tájékoztatási Központ a cikkünk megjelenése után kiadott közleményében ezt még kiegészítette azzal, hogy “Vietnámban csalók próbálják meg lejáratni az országot, akik ellen büntetőeljárást kezdeményezünk”. Hozzátették, hogy “semmilyen ingatlanalapú letelepedési program nincsen, ezért a nagykövetséget utasítottuk, hogy tegye meg a szükséges lépéseket”.

A BSOP nem válaszolt a kérdéseinkre. Az ingatlanbefektetési lehetőséget hirdető másik cég, a korábban a kötvényprogramban is részt vevő Innozone Holdings Ltd. tulajdonosa, Földvári Gábor azt mondta a Direkt36-nak, hogy ők nem állami programot reklámoznak, hanem azzal kísérleteznek, hogyan lehet a törvény által kínált lehetőségeket kihasználni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése