2018. augusztus 3., péntek

A MAGYAR ÚJSÁGÍRÁST SIRATJÁK KÜLFÖLDÖN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.08.02.


A Hír Tv fideszesítése külföldön is téma, a Der Standard online változata ír a szerdán történtekről, a Tagesspiegel pedig a magyar média válságának okait elemzi. A BMW magyarországi beruházása is téma külföldön, az Euraktiv azt pedzegeti, Trumpnak köszönhető-e az új debreceni autógyár. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Nyerges Zsolt vállalkozó tulajdonába került a teljes Simicska-birodalom – ennek újabb jele, illetrve következménye, hogy az új szerzemény Hír Tv-ben szerdán többeket elbocsátottak – erről ír a Der Standard. A kormány átvette az uralmat a televízió felett, s mennie kellett minden, a kormánnyal szemben kritikus műsorvezetőnek. A cikk bemutatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Simicska Lajos egykori Fidesz-közeli vállalkozó, oligarcha barátságának, majd ellenséggé válásának történetét is.

A lap megjegyzi, hiába fenyegetőzött Simicska az „atombomba erejével” felérő, Orbán politikai karrierjének végét jelentő információk nyilvánosságra hozatalával, semmi nem történt, viszont még csúfos választási vereséget is szenvedett pártja, a Jobbik. A lap idézi a Népszavát is, amelyik arról értesült, Simicska titkos videófelvételt helyezett letétbe, amit csak akkor lehetne nyilvánosságra hozni, ha vállalkozó élete veszélybe kerülne.

Következmények nélkül

A kritikát a kormány Magyarország elárulásaként értékeli – így a Tagesspiegel –, ezért van válságban a magyar média, s ezért hagyják el azt az egykor szabadon dolgozó újságírók, a szakma presztízse leáldozóban. A lap szerint a kormány eltitkolja az egyébként nyilvánosságra hozható adatokat, ha pedig valaki bírálni meri intézkedéseit, az nem marad következmények nélkül. A kritikusokat szinte a nép ellenségének bélyegzik, fake news-t gyártóknak, Soros György ügynökének nevezik.

S bárki, aki felgöngyölítené Orbán és családja meggazdagodásának történetét, azt ügyvédjei megfenyegetik. Az a pár médium, amelyik igyekszik megőrizni egykori identitását, folytonos és egyre nagyobb pressziónak van kitéve, de a legrosszabb, ami egy újságíróval történhet, hogy elértéktelenedik a szakmája. Hiába ír ugyanis a média a kórházi állapotoktól kezdve a maffiamódszerek alkalmazásáig minden lényeges kérdésről, nincs következménye a kritikáknak, ami a szakma, de leginkább a demokrácia erodálását vonta 
maga után – írja a Tagesspiegel....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.