2018. augusztus 18., szombat

MIÉRT ÉPPEN BÉCS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.08.18.


Első alkalommal lett európai a világ legélhetőbb városa az Economist listáján, és rögtön az osztrák főváros az. Most tegyük egy kicsit félre bizonyos volt magyar miniszter videóját, és nézzük meg személyes véleményeken keresztül, mi lehet az, ami miatt Bécs ennyire jó hely (és mi az, ami miatt nem annyira).

Kezdjük a felméréssel! Az Economist Intelligence Unit szokás szerint idén is 140 nagyvárost vizsgált, a sorrendet egyebek mellett a politikai és szociális biztonság, valamint az oktatás és az orvosi ellátás színvonala határozta meg. (Értelemszerűen a 0 az elviselhetetlen, a 100 az ideális szintet jelöli.)

A győztes Bécs az elérhető 100-ból 99,1 pontot szerzett, ezzel megelőzte a listát hét évig vezető, ám most 98,4 ponttal a második helyre szoruló ausztrál Melbourne-t és a japán Oszakát (97,7 pont).

Lássuk, miért ilyen jó hely az osztrák főváros, és persze az is kiderül majd, mik a hátrányai!

Előnyök, hátrányok és kérdőjelek

Stefan 2000 óta él Bécsben (előtte Liznben lakott), szóval elég jó képet tud alkotni az osztrák főváros előnyeiről és hátrányairól.

Előnyök

Bécs biztonságos – elég kevés olyan nagyváros van a világban, melynek gyakorlatilag bármely részén a legnagyobb lelki nyugalommal sétálgathat az ember anélkül, hogy bármi miatt aggódnia kellene.

Nagyszerű a tömegközlekedés - annyira jó, hogy rengeteg bécsinek nincs is autója, mert nincs rá szüksége.

Életminőség – rengeteg a zöld terület, gyönyörű a belváros és akkor a kávéházi kultúráról nem is beszéltünk.

Nagyszerű a kaja – ez nem is lehet kérdés.

Kellemes időjárás – időnként persze meglehetős meleg vagy éppen hideg van, de összességében az időjárás kifejezetten kellemes.

Hátrányok

Munka és karrier – ha valaki karriert szeretne, akkor jobban teszi, ha nem Bécset választja. Nincs túl sok nemzetközi tulajdonú nagyvállalat, ráadásul az osztrák piac konzervatív. Kapcsolatok nélkül elég nehéz karriert csinálni.

Angol nyelv – arányaiban kevesebben beszélnek angolul Bécsben, mint a többi nagyvárosban.

Egészségügyi ellátás – túlságosan bürokratikus és rendkívül túlterhelt.

Kérdőjelek

Ingatlanárak – az elmúlt években az ingatlanárak eléggé felmentek. Ugyan sokak szerint még mindig alacsonyabbak, mint más nagyvárosokban, ugyanakkor Bécs rohamosan zárkózik fel.

Szegénység és bevándorlás – Bécs már nem olyan biztonságos, mint valaha volt, azért is, mert folyamatosan alakulnak ki a párhuzamos társadalmak. Sokan vélik úgy, hogy a városnak volt egy aranykora, ami lassan lejár.

Oktatás – a közoktatás egyrészt ingyenes, másrészt azért nagyon nem ugyanaz a színvonala, mint a nemzetközi iskoláké.

Rasszizmus és idegengyűlölet – nem jobb vagy rosszabb a helyzet, mint máshol. A bécsiek általában véve nyitottabbak, annak ellenére, hogy azért akadnak külföldiek, menekültek által elkövetett bűncselekmények...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.