2018. október 6., szombat

ÚJABB CUKRÁSZDA HELYETT A SZEGÉNYEKNEK KELLENE TERVEZNI A JÖVŐ ÉPÍTÉSZEINEK

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.10.05.


Környezetétől visszahúzódva tengődő kis településrészt, az egykor virágzó, ma szegregátumként működő bányatelepet, Bagoly-lyukat választotta diplomamunkája témájául egy frissen végzett építész, aki hivatása segítségével keres megoldásokat a szegénység felszámolására. Nem a legkézenfekvőbb módon képzeli el ezt: az egyes házak felújítása helyett inkább közösségi teret építene, szerinte ugyanis hosszútávon nem a fürdőszoba kicsempézése a megoldás, hanem a közösségben való gondolkozás.

Egykor virágzó, de az ipar megszűnésével évtizedek óta vegetáló, elhagyatott bányásztelepek problémáin próbál a szakmáján keresztül segíteni a frissdiplomás építész, Váradi Balázs. Ilyen település az alig 400 lakosú, Heves megyei Szúcs is. A község két, egymástól 3 kilométerre fekvő településrészből áll: a korábbi bányásztelep Bagoly-lyukból és a falu központjából. Szúcson az ingatlanok nagy része alacsony komfortfokozatú, Bagoly-lyukban pedig nincs kiépített szennyvízcsatorna hálózat.

A községben nincs se iskola, se posta, van viszont egy élelmiszer boltja. A Bagoly-lyukiak többsége romának vallja magát. A túlzsúfoltság, a gazdasági kiszolgáltatottság és az infrastrukturális hiányosságok az épített környezeten is meglátszódnak. Nincs fizikai tér arra, hogy a gyerekek a tanulásra koncentrálhassanak, nincs idő arra, hogy a dolgozó emberek megpihenhessenek, kevés a lehetőség arra, hogy a mukanélküliek a közmunkánál különb álláshoz juthassanak.

Az építész egyik célja, hogy visszaadjon valamit annak a közegnek, ahonnan ő is jött, hiszen ő maga is mélyszegénységben nőtt fel, még ha nem is pontosan szegregátumi körülmények között. “Mióta a saját lábamon állok, igyekszem valamilyen formában segíteni” – meséli. Most az építészet felől közelítve teszi ezt. Az Autónómia Alapítvánnyal együttműköve választotta színhelyül Szúcs-bányatelepet. A szervezet évek óta visz különböző programokat a településen, ezek közül jó párról már mi is írtunk. (Itt és itt). Váradi Balázs azonban egy önálló projektet szeretne létrehozni, amivel nem kevesebbet szeretne elérni, mint, hogy a telepen élők közösséget alkotva lépjenek előre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.