2018. november 19., hétfő

HAJLÉKTALANHELYZET: CÉLT TÉVESZTHET AZ ALULJÁRÓK LEZÁRÁSA - "BUDAPEST ALATT" EGY CSOMÓ NEM FEDÉL NÉLKÜLI SZEGÉNY IS ÉL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FOGL MÁRTON
2018.11.19.


A kormány és a főváros lezárathatja éjszakára Budapest aluljáróit, így kényszerítve a hajléktalan embereket a párhuzamosan bővített ellátórendszerbe. Az új helyekre biztosan szükség van, a tiltások sora pedig kényszerhelyzetbe hozza az ellátásban dolgozókat.

Még idén új szakaszába léphet a hajléktalanok eltüntetése a közterületről: Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után, írja a hvg.hu a lap birtokába került kormányzati előterjesztés alapján. Ezzel párhuzamosan pedig végre az ellátórendszert is erősítheti a kormány, már ha a javaslat erre vonatkozó részét is elfogadják.

A Kásler Miklós tárcája által kidolgozott előterjesztésnek a budapesti aluljárók lezárására vonatkozó része nagyjából 300 embert érinthet, mondta el Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója a Népszavának. Ezeknek az embereknek az életében többféle szerepet játszanak az aluljárók: nem csak éjszakázni járnak le, de közösségi térként is használják a helyeket, ahol találkozhatnak és társasági életet élnek. Emellett megélhetésüket is jelenti a metróhoz siető vagy épp pékségnél sorban álló emberektől kért pénz. Ezek miatt nem is csak hajléktalanokról van szó; lakhatással bíró szegények is szép számmal töltik idejüket Budapest felszíne alatt. Így

kérdéses, hogy az újabb tiltással eléri-e az Emmi, hogy többen forduljanak az egyébként is kapacitáshiánnyal küzdő ellátórendszerhez.

Mint Aknai fogalmazott, ezzel ugyanis eddigi életmódjukon kéne változtatniuk az érintetteknek. Valószínűbb, hogy inkább csak kijjebb szorulnak majd a forgalmas belvárosból éjszakára, ahová nappal ugyanúgy visszatérnek majd, mint eddig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.