2018. november 19., hétfő

KINYÍRHATJÁK A GOOGLE NEWST EURÓPÁBAN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.11.19.


Bizonytalanná vált a Google News hírgyűjtő szájt jövője Európában, miután a cég vezetői elkezdtek utalgatni rá, hogy a „linkadó” bevezetéséről szóló európai uniós tervek arra kényszerítik őket, hogy lőjék le a szolgáltatást.

A szeptemberben megszavazott új uniós szerzői jogi irányelv egyik legvitatottabb, linkadónak csúfolt pontját a 11. cikkelyben rögzítették. Ez beszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a tartalomgyártók által előállított cikkekre mutató linkeket, címeket és ajánlószövegeket ingyenesen közöljék más oldalak. Ez elsősorban a Google, a Facebook, a Twitter és a hasonló platformok ellen irányul, mivel a reformjavaslat mögött álló kiadók és médiavállalatok szerint a techcégek hasznot húznak az ő tartalmaikból. Igaz, közben a tartalomszolgáltatók is jelentős mértékben függenek a hírkereső oldalakon és a közösségi médiában megosztott linkektől, mert forgalmuk nagy részét ezek generálják.

Spanyolországban 2014-ben már megpróbálták elérni, hogy a Google fizessen az online kiadóknak, ha tartalmaik megjelennek a keresési találatokban, de csak azt érték el, hogy a Google becsukta híroldalát, ezáltal csökkent a helyi lapok és egyéb tartalomszolgáltatók online forgalma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.