2018. november 25., vasárnap

ISMÉT RANGSOROLTUK MAGYARORSZÁG KIMAGASLÓ EGYETEMEIT

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2018.11.25.



A tudományegyetemek változatlanul vezetik a HVG ezen a héten megjelent felsőoktatási rangsorát.

„Az intézményrendszerrel nem lenne lényeges probléma, ha észrevehető különbséget lehetne tenni a finanszírozásban, és a legjobbakat, amelyek kutatásban, innovációban, fejlesztésben és az oktatás minőségében versenyképesek, kiemelten kezelnénk” – nyilatkozta a felsőoktatás jelenlegi szerkezetéről Pálinkás József akadémikus, egykori oktatási miniszter és akadémiai elnök a HVG Diploma 2019 kiadványának. Az ugyanis semmi gondot nem jelentene szerinte, ha „a tegnap még főiskolának, ma már egyetemnek nevezett felsőfokú képzőhely nem azonos finanszírozásban részesülne, mint az ország legjobb intézménye”.

A tervek azonban nem ebbe az irányba mutatnak, hiszen Palkovics László innovációs miniszter éppen mostanában javasolja bevezetni az úgynevezett Corvinus-modellt. Az állami alapítványi fenntartású intézmények esetében is sok a kérdés. Pálinkás szerint a Budapesti Corvinus Egyetemet a fenntartóváltással csupán kiengedik a felsőoktatási költségvetési szervek szigorú gazdálkodási rendje alól, ettől azonban automatikusan nem válik jobbá, hiszen „Az ördög a részletekben van: hogyan működik a kuratórium, mitől lesz piacképesebb a Corvinus, hogyan működik az ösztöndíjrendszer?” Azt a célt pedig, hogy majd a fenntartóváltás nyomán a Közgáz Európa első száz intézményébe tartozhasson, az egykori akadémiai elnök illúziónak tartja.

A Corvinus 2020-tól azonban csak önköltséges képzéseket indít, s egyelőre nem tisztázott, mit is ért Palkovics László a Corvinus-modellen. A legjobban teljesítő felvételizők például úgynevezett Corvinus-ösztöndíjat kapnak majd, és az ígéretek szerint pontosan annyi elsőéves tanulhat majd így tandíjmentesen, mint eddig. Az viszont egyelőre nem világos, mi lesz a hallgatói juttatásokkal, például a jelenleg még az állami normatívából fizetett szociális és tanulmányi ösztöndíjakkal.

A magyar rangsorban jól szerepel ugyan jelenleg a Corvinus, ám főleg a hallgatói versenyben. Tény, hogy a gazdasági képzéseken bevezetett tandíj ellenére többek között a Corvinust célozzák meg a legjobb pontszámokkal jelentkező diákok. Így a hallgatói rangsorban az intézményeknél a Közgáz lett az első, a karoknál pedig a Közgáz Gazdálkodástudományi Kara. Ide nagyon sokan jelentkeztek első helyen, ráadásul magas pontszámmal, közel 450-nel, s közöttük volt a középiskolai versenyeken helyezettek közül is a legtöbb...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.