2018. november 25., vasárnap

ZSARNOKSÁG ÉS CÓRESZ

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.11.24.


Kérem, utóbbi időben már kérdezték tőlem, hogy miért foglalkozom annyit Kínával, mondhatnám, hogy azért, mert szeretem a kultúráját, de ennél többről van szó – 1,3 milliárd kínait nem lehet betenni abba a skatulyába, hogy „távoli, egzotikus ország, kit érdekel”, és már bocsánat, de még a magyar kormányfő kényszeres hozzájuk törleszkedése sem fog eltántorítani attól, hogy figyeljem, mi történik egy ekkora országban.

Elég fontos dolgok történnek, és nem csak azért, mert a Középső Birodalom a világ legnépesebb országa és a legdinamikusabban fejlődő gazdasága (bár a gazdasági fejlődés enyhén lassuló tendenciát mutat). Hanem azért is, mert Kínáé a leginnovatívabb kultúra is: mindent képesek felhasználni, továbbfejleszteni, az igaz, hogy nem csak a jó ügyek érdekében mutatnak nyitottságot.

Most éppen egy nagyon-nagyon rossz és veszélyes dologról lesz szó.

Megkockáztatom: pokollá teheti ez az új kínai rendszer az egész bolygó életét.

Igen, az állampolgári pontrendszerről lesz szó.

Írtam én már erről, el is tetszettek felejteni, ahogy azt már szokás, akit érdekel, megtalálja itt, most csak idéznék a korábbi írásból, hogy körülbelül lehessen tudni, miről van szó.


A Kínai Államtanács egy meglehetősen baljós dokumentumot adott ki „Tervezet a szociális hitelrendszer kialakítására” címmel. A száraz nyelvezetű dokumentum egy társadalmi kísérletet vázolt fel, mely Xi Jinping (Hszi Csinping), a kínai Kommunista Párt főtitkárának terveit valósítja meg, aki az „aki egyszer megbízhatatlan, korlátozható” („once untrustworthy, always restricted”) elvet vallva adta ki az utasítást a szociális hitelrendszer (Social Credit System, 社会信用体系 shèhuì xìnyòng tǐxì) kialakítására.

Hát ez elég ártatlanul hangzik, de bizony veszélyesebb, mint a teljes Népi Felszabadító Hadsereg. Arról van ugyanis szó, hogy minden kínai állampolgár, tehát mind az 1,3 milliárd kap egy-egy megbízhatósági indexet. Egy személyi értékelést. Ebbe sok minden beleszámít, illetve nagyjából minden a világon. Ellenőrzik a hiteltörténetet, vagyis azt, hogy rendben fizeti-e a kliens a számláit, van-e elmaradása – ez még nem baj. Ellenőrzik a teljesítési szokásait is, időben teljesíti-e a szerződéseiben vállaltakat vagy késni szokott? Jönnek a személyes adatok. Van-e lakcíme, telefonszáma, mobilja, internet-előfizetése.

Ez már kezd kicsit necces lenni, de ez még semmiség, most jön a feketeleves: ellenőrzik a viselkedési szokásait. Hol vásárol, mit vásárol, kitől és menyit? Ide tartozik az Alibaba példája a pontrendszerre: „Ha valaki napi tíz órát játékkal tölt, az nem tekinthető értékes embernek. Ellenben ha valaki pelenkát vásárol, jó eséllyel szülő, és felelősségteljes ember.” Sőt, itt tartják nyilván a közlekedési kihágásokat és az esetleges törvénysértéseket is!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.