2018. november 6., kedd

TRÜKKÖZÉSSEL TÜNTETIK EL A TANKERÜLETEK A PEDAGÓGUSHIÁNYT?

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.11.06.


Interjút adott ma reggel a Klubrádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás.

Az elnök szerint valójában akár harmadával is kevesebb lehet a tanár a hazai iskolákban, mint amennyire szükség lenne az oktatási intézmények kedvező működéséhez. Mindez persze felveti a kérdést, vajon az oktatási kormányzat miért tagadja folyamatosan, hogy pedagógushiány lenne az országban?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az általános és középiskolákban dolgozó pedagógusok száma 2017-ben több mint 121 ezer volt. Emellett viszont még a hivatalos kimutatás szerint is van legalább 1300 betöltetlen tanári állás.

A PDSZ elnöke szerint jelenleg különösen nagy hiány van gyógypedagógusokból és a természettudományos tárgyak oktatóiból. Ezt egyébként korábban félszavakkal megerősítette a pedagógushiányt korábban kategorikusan tagadó Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is.

Szűcs Tamás rámutatott arra, hogy valójában egy ügyes (ám egyben rendkívül kizsákmányoló) gyakorlat „tünteti” el a valós pedagógushiányt.

A PDSZ elnöke szerint ugyanis sok tankerületben a vonatkozó rendelettel ellentétben nem heti 22, hanem 26 órával számolnak egy tanár esetében, az átlagos csoportlétszám helyett pedig a maximálissal, emellett az intézmények fenntartói ingyen túlórákat is elrendelhetnek különböző indokokka
l...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése