2018. december 4., kedd

A VILÁGSAJTÓBAN HATALMAS A FELHÁBORODÁSA CEU MIATT, A POLITIKA A KEZEIT TÖRTELI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.04.


- Átment Ignatieff rektor üzenete: sötét nap ez Magyarország és Európa számára, de a Times szerint kemény ellenlépések kellenek, hogy Orbánt meg lehessen fékezni

- Csupán az eddigi oktatás 20 %-a marad Budapesten, az egyetem vezetői az este már a hogyantovábbról tárgyaltak a bécsi polgármesterrel

- A tekintélyelvű vezetők személyi kultusza az adott ország megsemmisítésének gyáva módja

New York Times

A világ önjelölt autokratáinak egyre nagyobb tábora jól tenné, ha nézné, Orbán Viktor milyen folyamatosan, módszeresen és hajthatatlanul tett lehetetlenné minden kritikát vagy tisztességes beszámolót arról, hogy jobboldali, nacionalista politikája rátelepedett mindenre Magyarországon. Így látja a helyzetet a világlap vezércikke annak kapcsán, hogy a miniszterelnök most éppen a sajtó túlnyomó részét vonta ellenőrzése alá,mint a szerkesztőségi állásfoglalás írja: lélegzetelállító merészséggel. Nyilvánvaló, hogy a több 500 szóban forgó orgánum tulajdonosai nem emberbarátságból adták át a szerkesztőségeket a miniszterelnök hívei által vezetett alapítványnak, hiszen valamennyien hatalom közeli oligarchák és szövetségesek. Sőt, alighanem boldogan tették meg ezt a kis szívességet, főként mivel a rádiók, tévék, újságok, netes portálok az állami hirdetésektől függtek és nem hoztak sok anyagi hasznot.

Ily módon Orbánnak sikerült egyedülállóan hatalmas médiabefolyást szereznie, olyat, ami a kommunista propaganda gépezetre emlékeztet. Különös az érv, hogy a hatalom ily módon csupán a baloldali sajtó ellensúlyát teremti meg, mivel több mint 500 orgánum kormánypárti, míg 3 éve ez a szám mindössze 31 volt. A médiaszabadságot nem kizárólag Magyarországon támadják, de az irányt az illiberális állam nevében a magyar miniszterelnök szabta meg. A szélsőséges ideológiájának terjesztésére szolgáló lépések kiterjedtek a művészetekre, egyetemekre, de még az egyházakra is. Lecsapott a demokráciát támogató intézményekre, valamint a CEU-ra. Utóbbit éppen most kényszerítik Ausztriába, amit a Trump-kormányzat vállvonogatással nyugtáz. Az orbáni vonal láttán az Európai Parlament eljárást indított Magyarország ellen, de ennél sokkal többre lesz szükség ahhoz, hogy Orbán Viktor ne fütyüljön rá simán.

Washington Post

Természetesen Soros György a hibás, mint mindig, csak hogyan jut ennyi minden galádságra ideje? – kérdi ironikusan a kommentár, majd emlékeztet arra, hogy a vádak szerint a ’bűnlajstroma’ szinte végtelen, ideértve, hogy kézben tartja az amerikai Külügyet, a Demokrata Pártot, és a szakszervezeteket, meg akarja buktatni Trumpot, továbbá áskálódik az euróövezet ellen, de nincs biztonságban miatta a török államfő és a Facebook sem. Szabad idejében terroristákat támogat, határokat nyit ki. Azt is mondják róla, hogy gyerekként náci kollaboráns volt, napjainkban viszont antikrisztusként szolgál. Ha normális időket élnénk, még a legmegátalkodottabb szélsőségesek is elismernék, hogy itt a zsidókra aggatott évszázados címkéről van szó, tehát hogy azok titokban manipulálják az eseményeket.

De hát abnormális idők járják, így Trump és csapata nem csupán rábólint az összeesküvés elméletekre, hanem egészen új világuralmi törekvéseket tulajdonít Sorosnak, mintha annak nem lenne éppen elég a rovásán. A következmény az, hogy a befektető levélbombát kapott. A Diszkriminációellenes Liga vezetője ezt úgy fogalmazta meg tegnap, hogy a ’globalisták’ ellen fellépő erők, köztük az elnök, a szélsőjobb jelszavait veszik át, noha azok burkoltan ugyan, de zsidóellenesek.

Az autokrata Orbán Viktor, aki gusztustalan antiszemita kampányt folytat a milliárdos ellen, közben sikerrel piszkálta ki Magyarországról a CEU-t. Bármennyire is hihetetlen, dea budapesti amerikai nagykövet beismerte, hogy sem mézesmadzaggal, sem fenyegetéssel nem próbálta jobb belátásra téríteni magyar barátját. A kinevezési eljárás során Cornstein „büszke amerikai zsidóként” még azt ígérte, hogy fellép a magyarországi antiszemitizmus ellen, de semmi ilyesmit nem tett. Inkább azt állította, hogy nincs gond az emberi jogokkal, az egyetem kiszorítása semmilyen módon nem függ össze a tanszabadsággal. Vagyis Soros a hibás. Nem mindig ez a helyzet?

The Times

A konzervatív lap szerkesztőségi állásfoglalásban mutat rá, hogy Orbán Viktor veszedelmes precedenst teremt a CEU elűzésével. Mélyen nyugtalanító az, amit az egyetemmel művel. Hogy az intézmény most Bécsbe települ át, az egy korszak végét jelzi, a hatóságok kétéves zaklatása után. Az idevágó törvényt egyértelműen az iskola ellen hozták. A kormány megszegi a tanszabadság alapértékét és hiába volt minden európai, illetve amerikai hivatalos figyelmeztetés. Aligha túlzott Ignatieff rektor, amikor kifejtette: idáig még sosem volt példa arra, hogy kiszorítsanak egy amerikai intézmény egy NATO-tagállamból, illetve egy európai intézményt az EU egyik országából.

Sajnos, a lépés beleillik a vonalba, a magyar vezetés újabb csapást mért az oktatás függetlenségére. Orbán szívós hadjáratot folytat Soros ellen. Ahogy pedig az egyetemmel bánt, annak el kell oszlatnia a maradék illúziót is az ügyben, merre tart a magyar demokrácia. Ugyancsak aggasztó, hogy mások követheti a miniszterelnököt. A Soros elleni kirohanásokat már rég átvették a szélsőjobbos populisták, köztük az osztrák FPÖ. Örvendetes ugyanakkor, hogy az intézmény új otthon talált Bécsben, és reméljük, hogy nem fog csalatkozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.