2018. január 1., hétfő

HOGYHA MEGÉRTEM, ÉN IS ROBBANTGATNI FOGOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.01.01.


Jó reggelt, boldog új évet és hasonlókat! A reggel amúgy olyan, amilyen, az év akkor lesz boldog – de legalább boldogabb, mint az elhasznált – ha mi teszünk azért, hogy javítsunk rajta. Magától nem gyógyul, az biztos. De ma még felejtsük el a politikát egy percre.

Tegnap – és tegnapelőtt is, mert nem lehet elég korán kezdeni – ültünk családostul a kutyák mellett és ki-ki a neki jutó reszketőt nyugtatgatta. Minden szilveszterkor ez a családi program, mert a kutyáink a barátaink és nem hagyjuk őket magukra a bajukban sem, ha már elfogadjuk a szeretetüket, a kedvességüket és sokszor a vigasztalásukat.

Mondhatnám, hogy rohadjon meg minden petárdázó, tűzijátékozó és tiltsák be, de nem mondom. Ilyenkor a gazdi felelőssége, hogy vigyázzon a barátjára, ne olyankor vigye sétálni, amikor durrogtatóék már elszabadultak, ne hagyja a kertben, ahonnan el tud menekülni. És ne hagyja magára, mert szükség van a nyugtató szavakra, simogatásra. Ennek ellenére minden évben rengeteg kutya rohan világgá ilyenkor, sérül, vagy pusztul el, mert a vak pánikban berohan az autók közé, villamos alá, vagy olyan helyre, ahonnan soha nem kerül elő többé. Mert az okos gazdi nem csak arra nem számít, hogy a kedvence megrémül és elrohan, hanem azt sem tudja, hogy kötelező chipet tenni a kutyusba, mert abból ki tudják olvasni az ő adatait és baj esetén vissza tudják juttatni hozzá az állatot.

Sok gazdi ezzel nem törődik, még egy bilétára sem költ, amin szerepelne az ő neve és telefonszáma. Az is igaz, hogy sok gazdinak annyi esze sincs, hogy sétáltatáshoz megfelelő felszerelést vigyen magával és felszedje, amit a kutyusa séta közben maga után hagy, így aztán a boldog járókelők derékig járhatnak a kutyaszarban. Szóval a kutyatartás kultúrája nagyon finoman fogalmazva is kezdetleges kicsiny hazánkban.

De most maradjunk a szilveszteri programnál. A környék lakóinak durrogtatás és önfeledt üvöltözés, nekünk harminc kilós kutyák ölben ringatása, stresszoldó masszázs, mesélés. Ez is egyfajta wellness. A kifordult szemmel lihegő, reszkető, vagy éppen kővé dermedt barátom ölelgetése közben nem az jutott eszembe, hogy be kellene tiltani a tűzijátékot, de azonnal. Amúgy sem lehet betiltani és van, akinek ezt jelenti a szilveszter...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.