2018. március 15., csütörtök

ÁZNAK-E MAJD SZÁZEZREN A BÉKEMENETEN ÉS FOLYIK-E MAJD VÉR?

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.03.15.


A Békemenet talán a legfélreértettebb tömegmegmozdulás, leginkább persze azok szemében, akik sosem jártak még rajta. Még a legbékésebb, legjóhiszeműbb ellenzékiek is hajlamosak az Orbánhoz leghűségesebb, fanatikus Fidesz-légiók, Kubatov-falanxok és nyugdíjas-rohamosztagok extrém-bizarr parádéjaként gondolni erre az eseményre. Mintha valami egyszerre félelmetes és nevetséges Németh Szilárd-klónahadsereg masírozna ilyenkor végig Budapest utcáin. Pedig ennél semmi sem áll távolabb a valóságtól, az általam végigjárt eddigi három Békemeneten tapasztaltak szerint legalábbis. 

A Békemenet nem a szélsőség orgiája, hanem a Fidesz-szavazók derékhadának, vagyis a jellemzően kicsi és nagyobb falvakban és kisvárosokban élő alsó- és alsó-alsó középosztálybeli szavazóknak szervezett, csoporttudat-erősítő és hangulatjavító, majálisszerű fesztivál. Egy olyan gigantikus séta, ahol a résztvevők azt a fajta közösségi élményt élhetik át, mint a hatvanas évek kádárizmusának polgárai hetven-nyolcvanezren tartva a Népstadion felé a Stefánia úton. Ott sem annyira a meccs volt a lényeg, mint hogy ki lehetett menni az utcára, vidáman vonulni az út közepén, ötpercenként megállapítani, hogy milyen sokan vagyunk és belebotlani régi ismerősökbe. Nem véletlen, hogy a Békemenetet szervezők között olyan fontos szerepe van egy volt kádárista újságírónak.

A Békemenet ezen kívül nagyon hasonlít egy katolikus misére is, aminek a lényege 95 százalékig a közösségi összetartozás tudatának erősítése és mondjuk 5 százalékban Jézus kereszthalálának és feltámadásának ritualizált újraélése. Egy tipikus magyar vasárnapi mise résztvevőinek kétharmados többsége még véletlenül sem tartja be Jézus és az Egyház életvezetési tanácsait és nem kis részük talán még a Teremtő Istenben sem hisz, mégis fontosnak érzi, hogy olyan csoporthoz tartozzon, amelyik ilyenekről beszél, és időről időre összejön, hogy megmutassa, létezik.

Amúgy is jó rég volt Békemenet, így már nagyon kijárt egy ilyen "hű de sokan vagyunk" élmény a Fidesz szurkolótáborának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.