2018. március 15., csütörtök

VISZNEK MINDENT - FIDESZES FÖLDSZERZÉSEK PEST MEGYÉBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2018.03.15.


Elkészült Ángyán József legújabb, ezúttal a Pest megyei földárveréseket összegző jelentése, amelyet elsőként a Népszavához juttatott el. A volt vidékfejlesztési államtitkár korábban Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye földügyeit vette górcső alá. 

A legfrissebb elemzés szerint Pest megyében és Budapesten 17 ezer 286 hektár állami földet hirdettek meg árverésen, s ebből valamivekl több, mint kilencezer hektárt privatizáltak is. Ugyan a nyertesek száma nagynak tűnik - 149 árverezőhöz került valamennyi föld - de a területek háromnegyedét, vagyis több mint 6800 hektárt 27 nagy érdekeltség szerezte meg. Vagyis - miként korábban szintén jellemző volt az ország más részein - a kiválasztott keveseknek nagy, viszonylag sokaknak pedig igen kis területek jutottak.

Az elkelt területből több mint 7400 hektár - azaz közel 82 százaléka a gazdára talált földeknek - licitálás nélkül, kikiáltási áron, az európai földárak töredékéért, átlagosan hektáronként 1,6 millió forintért került az árverési nyertesekhez. - E megye adatai is igazolják, hogy hamisak azok a kormányzati állítások, amelyek szerint „versenyben kialakult piaci áron” jutottak a nyertesek az állami földterületekhez. Valódi licitálás, árverseny a birtoktestek kis hányadának, mindössze 3-4 százalékának árverésén alakult csupán ki. Ez a helyzet vélhetően annak is tulajdonítható, hogy a területek jelentős részét – bizonyára nem véletlenül – olyan nagy méretű birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok bizonyosan nem rendelkeznek - olvasható az elemzésben.

A települések érdekérvényesítő képességében is jelentős eltérések mutatkoznak. Az érintett 71 település közül 27-ben egyáltalán nem volt helybeli nyertes árverező. A vesztesek rangsora élén olyan települések állnak, mint Kőröstetétlen, Pusztavacs, Sóskút, Hévízgyörk, Galgahévíz vagy éppen Kóka és Pomáz. Az itteni értékes területeiket megszerző külső árverési nyertesek esetében ugyanakkor gyakorta felmerül az ingatlanspekuláció lehetősége is. Például Pomáz esetében az elárverezett birtoktesteket bérlő Piliskert Kft. területén tervezik a várost elkerülő utat, ami jelentősen felértékelheti e területeket. Ennek ismeretében talán nem véletlen, hogy az itteni 155 ha-t megszerző, külső – budapesti, pilisvörösvári és szentendrei illetőségű – árverési nyertesek között ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő vállalkozót, a jegybankelnök unokatestvérének tulajdonában lévő gabonakereskedő-, szállítmányozó és ingatlanos cégek vezetőjét, ingatlan, élelmiszer és dohányáru nagykereskedőt, vagy éppen ismeretlen tevékenységi körű, strómangyanús nyertes árverezőt is találunk - írta Ángyán József...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.