2018. április 1., vasárnap

294 KILOMÉTER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.04.01.


Ő itt a miniszterek elnöke, az ország első embere. A nép egyszerű fia, egy közülünk, aki a rozsdás üstben főzi a húsvéti sonkát, hogy vasárnap reggel a gyerekei elé tehesse az asztalra.

Sándorról sajnos nem készült videó, mert a népszerűségét növelni hivatott szakemberek nem értek oda időben. Sándornak Facebook oldala sincs, ahová feltölthetné a videót. Sőt, az internet sincs bekötve hozzá, számítógépe sincs. Áram időnként van, amikor be tudja fizetni a rezsiszámlákat.

Sándor is készül a húsvétra, mert ő is hívő ember. Rendszeresen jár templomba ő is, a családja is. A húsvét vasárnap nagy ünnep számukra. Sándor és felesége korán kelnek, hogy minden időben az asztalon legyen, mire a gyerekek felébrednek. Sándor felesége előszedi az ablakdeszkán, a lábas alatt tartott olcsó margarint. Azért az ablakdeszkán, mert hűtőjük nincsen és azért kell lábas alatt tartani, hogy a macskák meg ne egyék. Sándor felszeleteli a kenyeret. Szigorúan egy szeletet vág mindenkinek. Ennyi jut. Margarinnal.

Sándor és felesége egy távoli galaxisban, bizonyos Csenyéte nevű planétán készülődik a húsvétra. Sándor évente öt hónapon át végez közmunkát, a felesége három hónapig jut hozzá ehhez a vívmányhoz. Egy családban egyszerre csak egy ember részesülhet abban a kegyben, hogy közmunkához juthat, így a házaspár összesen nyolc hónapon át dőzsölhet évente. A maradék négy hónapban egy kicsit szűkösebben vannak, de nem panaszkodnak.

Sándor – ha lenne videója és Facebook-oldala – bemutatná, hogyan főzné ő a húsvéti sonkát, ha lenne sonkája. De nincs, mert a gyerekei nem szeretik. Igaz, nem is ettek még soha. Sándoréknál évente néhány alkalommal készül húsleves csirkecsontból, pörkölt farhátból. Sok tésztával, mert az laktat. Ők szerencsések, mert nem kell a dögkútból húst szerezniük, mint azoknak, akiknek nem jut közmunka.

Sándor és felesége, a gyermekeik is kövérek. Mert jól élnek. És mert a kenyér-tészta-krumpli-kenyér-tészta-krumpli hizlal. Sándorék nem éheznek. Vagyis de, csak azt ők nem tudják, hogy létezik minőségi éhezés. Ők csak gömbölyödnek, a gyerekek esze nem fog túl jól az iskolában, a hajuk hullik kicsit, a körmeik töredeznek, a látásuk sem az igazi, a fogaik is romlanak és elég aluszékonyak is, de amúgy is az a legjobb, ha a sötét, hideg estéken alszanak. Addig sem fáznak.

Sándor és felesége nem tudja, hogy máshogy is lehet élni. Nem tudják, hogy egy stadion havi rezsiköltségéből tényleges munkahelyet lehetne létesíteni a faluban, ahol normális fizetést is kaphatnának. Nem tudják, hogy Mészáros Lőrinc egy napi bevételéből meg lehetne szervezni a faluban az oktatást, szakmát szerezhetnének, a gyerekek nyelvet és informatikát tanulhatnának, vállalkozhatnának. Sándor és felesége abba született és abban nőtt fel, hogy az élet a margarinos kenyérről és a hidegről szól. A gyerekeiknek is ezt adják tovább, számukra is ez lesz a természetes.

Sándor és felesége nagyon hálás a kormánynak, amiért van közmunka, mert előtte az sem volt. Hálásak, amiért a kormány megvédi őket a migránsoktól, akikről ugyan nem tudják, hogy mik is pontosan, de tudják, hogy rettegni kell tőlük, mert ölnek és erőszakolnak. Benne van az újságban, amit rendszeresen ingyen megkapnak és mielőtt egy kis meleget csinálnának vele, gondosan elolvassák minden betűjét.

Sándort és feleségét az sem zavarná, ha látnák Orbán Viktor mekkora sonkadarabokat rak az üstbe, mert úgy gondolják, ez jár annak az embernek, aki megvédi őket Csenyétén a migránsoktól és Soros Györgytől. Mást nem is nagyon tudnak a világról, fogalmuk sincs, mi történik két faluval arrébb, hiszen nincs pénzük buszjegyre, meg hát minek is mennének máshová. Hiszen mindenhol ez van, évi három hónap közmunka, vagy öt hónap, olcsó margarin, egy szelet kenyér húsvét vasárnap, télen fűtetlen, dohos szoba, nyáron sokkal jobb, mert világos van és meleg, néha jön egy autó és osztanak lisztet és olajat, olykor ruhát is, a gyerekek kapnak enni az iskolában, biztonságban vannak, nem jönnek a migránsok. És Sándor, a felesége és a gyerekeik nem fogják elhagyni a biztonságos falujukat, ahol annyira jó dolguk van.

Sándor és felesége jövő vasárnap felveszik a szép ruhájukat (alig öt éve kapták egy segélyszervezettől), elmennek a szavazófülkéig és leadják a voksukat. Orbán Viktorra. Mert neki köszönhetnek mindent.

Miközben Sándor gyermekei lassan előkecmeregnek a nyirkosra izzadt ágyból és leülnek az ünnepi asztalhoz (ma tea is van a margarinos kenyér mellé), 294 kilométerrel távolabb puhára fő a sonka.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.