2018. április 3., kedd

VALLÁSHÁBORÚ AZ OLTÁS KÖRÜL, ÍGY OLTOGATJUK EGYMÁST OLTÁS TÉMÁBAN

TÉNYGYÁR 
Szerző: Ténygyár
2018.03.29.


- A két egymásnak feszülő tábor szerint a másik társadalomra veszélyes gyerekgyilkos

- Az autizmust a különböző oltások összetevői okozzák
- Bill Gates ki akarja irtani a népesség 75%-át
- Az oltás gyermekkísérlet, az oltások méreginjekciók
- Aki oltásellenes, az nagy valószínűséggel kaphatóbb más összeesküvés elméletekre, mint pl a chemtrail vagy laposföld teória

Ilyen és ehhez hasonló „érvek” hangzanak el oltás témában az interneten, amint forróvá válik a téma megvitatása. Érzelmek, indulatok, düh, hibáztatás, általánosítás – tények, konkrétumok nélkül. Sokan legyintenek erre – áh, ez a buták párbeszéde. Ezzel szemben ezek valódi insightok (hiedelem, vélekedés, meggyőződés): érzelmi és hit alapú állásfoglalás a témával kapcsolatban. Hogy miért fontos ez? Mindannyiunkban így működnek a döntési mechanizmusok jelentős százalékban. Ezek határozzák meg választásainkat: a hit, az érzelmi meggyőződés mindennél erősebb érv. Az Ynsight és a Ténygyár kutatása az oltás körüli diskurzust járta körbe. Két erős csoport, az oltásellenesek és az oltáspártiak összecsapásában jelenleg úgy néz ki, az utóbbiak állnak győzelemre. A nagy hírportálok az oltáspártiak oldalára álltak, az oltásellenesek – egy kicsi, de rendkívül hangos és elkötelezett kisebbség – egyre inkább kiszorulnak a nyilvános terekből, és „safe space”-ekbe, a közösségi médiában zárt csoportba menekülnek, hogy sebeiket nyalogassák. Jó ez nekünk? Nem valószínű. Az oltáspártiak és oltásellenesek bigottsága semmit sem tárt fel a témával kapcsolatban, az oltásellenesek kiszorulása pedig elhallgattatja az oltáskritikusokat, és ezzel úgy tűnik, felszámolja a társadalmi diskurzust. A téma csak akkor kerül a mainstream nyilvánosságba, amikor olyan ügyek kerülnek reflektorfénybe, mint Labant Csaba pere. A magyar oltásellenes mozgalom egyik legszókimondóbb képviselőjét emberöléssel vádolják és múlt héten hallgatták meg.

Érvek nélkül

A diskurzus legfontosabb jellemzője, hogy az oltásokról a diskurzus irányítói semmilyen konkrétumot, tényt nem osztanak meg. A félelem az egyetlen meghatározó impulzus, és az ebből következő fokozott agresszió a bűnös keresésében, hibáztatásban és a közösségből való kizárásban csúcsosodik ki. A két csoport között nincs átjárás, párbeszédre esély sincs. A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy valójában az orvosi előírásokat betartó többség és egy vehemens kisebbség közötti hitvita zajlik: nincsenek érvek, meggyőzésre irányuló aktus, empátia, részvét, közös nevező. Mindkét csoport meggyőződése felboríthatatlan, köszönhetően a közösségek figyelmének, passzív támogatásának. Érvek nincsenek, egyetértő és anyázó közösségek állnak egymással szemben, közöttük egy átléphetetlen fallal.

Népírtás vs. népírtás

Az oltásellenes mozgalom a romániai kanyarójárvány 2017 márciusi kirobbanásának köszönhetően került előtérbe a magyar online médiában. Az online hírportálok aktívan jelentettek a járványhelyzetről, ami egy beoltatlan romániai állampolgártól indult ki. A kanyaró elterjedését ezért sokan az oltásellenesek számlájára írták, akik miatt vélhetően olyan országokban is elterjedt a betegség, ahonnan már előzőleg sikerült kiűzni (pl. Németország, Egyesült Államok). Ennek következtében heves viták alakultak ki, mind a felhasználói mind pedig a hivatalos diskurzusokban.

Ezzel szemben az oltásellenességet propagáló felek a különböző vakcinákat teszik felelőssé az autizmus kialakulásáért és más betegségekért és állítják, hogy a különböző oltóanyagok összetevői veszélyesek a társadalomra – valójában „méreginjekciók”. Ezzel szemben a másik oldal állítja, hogy maga az oltásellenesség az ami vissza nem fordítható egészségügyi károkat okozhat a társadalomnak: nemcsak azokat veszélyezteti, akik hisznek az elméletben, de az egész társadalmat, s leginkább azokat, akik valamilyen okból nem kaphatták meg az egyes oltásokat (pl.: csecsemők, immunhiányos betegek). Az oltások elutasításának emberéleteket veszélyeztető következményeire számtalan cikk hívta fel a netezők figyelmét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.