2018. április 12., csütörtök

GYŐZÖTT A NER, BUKOTT AZ ELLENZÉK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: NAGY ATTILA TIBOR
2018.04.12.


A választók egész egyszerűen megszokták az illiberális államot, vagy legalábbis kezdenek beletörődni. A bevésés működött, a Fidesz sikere teljes. Nagy Attila Tibor elemzése.

A 2018-as választás azért is jelentős, mert megnyitja a lehetőségét, hogy a NER még jó ideig fennmaradjon és akár történelmi léptékkel mérve is jelentős időtartamot hagyjon a magyar történelem vonalán.

A most kezdődő parlamenti ciklus kitöltése esetén Orbán 12 éve lesz folyamatosan miniszterelnök, megközelítve a rekorder Tisza Kálmán 15 évét (1875-90) .

A választások egyik következménye, hogy az Orbán-rendszer folytathatja működését és az általa 2010-től létrehozott politikai rendszer stabilizálását.

A Fidesz fölényes győzelme nem magyarázható pusztán a migránskérdéssel:


a választók egész egyszerűen megszokták az illiberális államot, vagy legalábbis kezdenek beletörődni.

Hangos, tüntetgető, elégedetlenkedő csoportok az elmúlt nyolc évben persze mindig is voltak és lesznek, de sokak számára – főleg vidéken – nem jelent tragédiát a mostani miniszterelnök uralma.

Az élet Magyarországon összességében továbbra sem könnyű, az egészségügy és az oktatás problémái közismertek, ha máshonnan nem, hát személyes tapasztalat alapján. Csakhogy a mindennapi élet nyugodtabb lett: a közbiztonság valamelyest javult az elmúlt nyolc évben, melyet jól mutat, hogy ezt a témát az ellenzék sem hozta fel – ellentétben például 1998-cal, amikor az akkori ellenzék, főleg a Fidesz, ügyesen használta a robbantásokat a maga politikai céljaira, bizonyítva az akkori kormány tehetetlenségét..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.