2018. április 12., csütörtök

A KORMÁNY ISMÉT ELŐRUKKOLHAT A GYERMEKTELENEKET BÜNTETŐ NYUGDÍJRENDSZERREL?

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.04.12.


Gazdaságpolitikai programját nem osztotta meg a választópolgárokkal a Fidesz, ám következtetni lehet arra, melyek lehetnek az első lépések a kormány hivatalba lépése után.

Nem az előző kormány folytatja a munkát, hanem egy új kormány áll fel – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, bár úgy tűnik, az újdonság nem a gazdaságpolitikai irányban fog megmutatkozni. Ezzel kapcsolatban hivatalosan nem sokat tudni, ugyanezen a tájékoztatón azt mindenesetre világossá tette az újrázásra készülő miniszterelnök, hogy a „Matolcsy György-féle közgazdasági iskolát” tartja követendőnek továbbra is.

Vagyis folytatódhat az „államadósság elleni harc”, ennél azonban érdekesebb, hogy mégis milyen lépésekkel indíthat akár az első száz napban a kormány.

Demográfiai súlypontok

Orbán Viktor emelte ki ezt mint az új kormány gazdaságpolitikájának legfontosabb elemét, és az utalás szintén Matolcsy életművéből származik. A jegybankelnök tavasszal több konferencián is a „demográfiai csapdáról” beszélt a megoldandó feladatok között. A társadalom elöregedését a kormány nem fogja megállítani, a termékenységi ráta emelésére tett kísérletek sem arattak nagy sikert, a családi adókedvezmény rendszerét pedig már nagyjából kimaxolta. Elképzelhető viszont a gyed emelése, az egyszeri anyasági támogatás emelése, a bölcsődei és óvodai ellátás bővítése, ami rövid távon inkább a magánellátás támogatásával képzelhető el. (A munkáltatótól már most is adómentesen igényelhető például az óvodai díj.) Más kérdés, hogy ha erre készült volna a kormány, azt valószínűleg a kampányban bejelentette volna.

A nyugdíjrendszer átalakítása is napirendre kerülhet, annak ellenére, hogy az ezzel kapcsolatos javaslatokat korábban lesöpörte a kormány. Az MNB szerint úgy kellene átalakítani a rendszert, hogy a gyermekvállalást és a gyermekek iskoláztatását valamilyen módon elismerik a nyugdíjrendszerben. Ez a gyakorlatban az indexálás módosításával képzelhető el.

A munkaerőhiányt is orvosolná a nyugdíjasok munkavállalásának kiterjesztése, ennek a legfőbb akadálya most egy olyan intézkedés, amelyet épp az Orbán-kormány hozott, és amelyet akár vissza is vonhat: a nyugdíjasok foglalkoztatásának tilalma a közszférában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.