2018. április 12., csütörtök

A VÁLASZTÁSI CSALÁSRÓL 13+1 PONTBAN, EGY INFORMATIKUS SZEMÉVEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Informatikus
2018.04.12.


...14. Az ellenzéki kontroll nélküli szavazókörök eredményeinek (mintegy 5000, az összes szavazókör fele), vagy azok egy részének egyszerű meghamisítása.

A teória: a Kubatov lista alapján a pártközpontban már a kora délelőtti órákban láthatták, hogy milyen végeredmény várható nagyjából estére, hiszen óriási számban mentek választani az emberek, és ők elég pontosan be tudták lőni, hogy mi a helyzet: nagy a baj. Ekkor jött a B-terv. Rejtélyes okokból elérhetetlenné vált a választás iroda weboldala. Eddig ilyen soha nem fordult elő, fel lehettek rá készülve, hogy mekkora forgalom lesz rajta, vajon mi lehet a háttérben? A választ csak este kapjuk meg Pálffy Ilonától: „elromlott a számítógép” (whatever it means), ezért ki kellett cserélniük egy régebbi, sok éves gépre. Az újságírók kérdésére, hogy ez így rendben van-e, auditálva van-e egyáltalán rajta a szoftver, jön a válasz, kérem én nyugdíjas vagyok, nem értek a számítógépekhez, az az informatikusok dolga. Képes volt ezt nyilatkozni a választásért felelős vezető! Most akkor ő irányította a választásokat, vagy néhány informatikus? De folytatja a néni: sajnos két kerületben még hosszú sorok állnak, amíg nem szavaz le mindenki, addig nem hozhatják nyilvánosságra az adatokat (Tóth Zoltán szakértő különben cáfolta ezt; nincs ilyen törvény), eltarhat még órákig. Az újságírók kérdésére, hogy ki a felelős ezért, a kormányra mutogat Ilona. Pár perccel később Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanerre a kérdésre, visszamutogat az NVI-re. Végül közel 4 órát kell várnunk a hivatalos eredmények nyilvánosságra hozatalára, egyből az arcunkba kapjuk: Fidesz kétharmad!
Informatikusként a leghatározottabban cáfolni tudom az e körül keringő pletykák jó részét: nem, a szoftver nem manipulálható, egyszerű adatösszegzést végez csak, utólag ellenőrízhető természetesen, és nyilvánvalóan kiderülne a csalás. Továbbá azt is cáfolni tudom, hogy más számokat írnak be a programba egy-egy szavazókör eredményeként, mint ami a hivatalos jegyzőkönyvben szerepel, hiszen előbb-utóbb az is kiderül. Nagyon rossz helyen keresgél mindenki, aki itt sejti a „turpisságot”.
Azonban, itt jön az, ami viszont lehetséges: a kizárólag fideszes pártkatonák felügyelete alatt álló szavazókörök vezetőit (még egyszer: akár az összes szavazókör fele, képzelhetjük, hogy 8 év mennyi helyen elég lehetett már nekik a tisztességes, független szavazatszámlálók kiszorítására), megkérjük, hogy várjanak még egy kicsit. Bevárjuk a többi (ellenzék által kontrollált) szavazókör eredményét, összesítjük, majd egy ügyes szoftver kikalkulálja, hogy mennyinek is kellene kerülnie az egyes rubrikákba a még fennmaradó körökben, hogy külön-külön hihető is legyen, de azért a végén csak kijöjjön a kétharmad is. A művelet végeztével szépen bediktálják az egyes delegáltaknak a számokat, hogy melyik párt neve mellé milyen számot tessék beírni a jegyzőkönyvbe. Voilá, kész a mestermű, nincs más hátra, mint megnyomni a publikálás gombot a számítógépen, és már indulhat is a Kossuth nóta a nemzet főkeresztény rénszarvasvadászával.
Még egyszer mondom, konkrétan bizonyítani nem tudom (hogyan is tudnám mezei állampolgárként), de ezernyi jel utal arra, hogy ilyesmi történt, ennyi véletlen egybeesés nem lehet. Tengernyi a kérdés, megnyugtató válaszok nélkül:
  • Leáll egy milliárdokból kifejlesztett rendszer, amikor nem történik semmi előre nem látható esemény? Vagy csak ürügy kellett, hogy ki lehessen cserélni a szoftvert egy nem auditált szoftverre?
  • Tegyük fel, tényleg történt egy ilyen szerverleállás szándékolatlanul. Rengeteg aggályt vet fel önmagában, mert erodálhatja a választás tisztaságába vetett hitet, hogy mit csinált az a rejtélyes szoftver a gépen 19 és 23 óra között. Ezért elemi érdeke lenne az NVI-nek, hogy azonnal független szakértők vizsgálhassák át a gépet, megbizonyosodva róla, hogy csupán rendeltetésszerű funkcióját látta el. Ez nem történt meg, az azóta eltelt napokban simán el lehetett tüntetni a nyomokat. Pálffy Ilona megtagadta a lehetséges bizonyítékul szolgáló logfájlok kiadását a bizottság szocialista képviselőjének, Litresits Andrásnak. Nem pont az ellenkezője lett volna az érdeke, ha tényleg rendben volt minden, hogy erről minél hamarabb meg is győzzön mindenkit?
  • Ugyanezen okból elemi érdeke lenne az NVI-nek, hogy az egyes szavazókörök jegyzőkönyveit is azonnal nyilvánosságra hozzák, de ez csak szerdán történik meg (akkor is csak részben), amíg bőven van idő azokat meghamisítani (ráadásul a jogorvoslati határidők is lejárnak közben). Miért nem történt meg ez sem? Pálffy magyarázata abszurdum, informatikusként állítom: egyszerűen nevetséges, hogy ezt nem lehetett még vasárnap este megoldani.
  • Magabiztosan nyilatkozik már 7 óra körül (4 órával az eredmény kihirdetése előtt) több kormánypolitikus és politológus is, arról beszélnek, hogy meggyengült az ellenzék, stb. Honnan tudták, önmagában a magas részvételi adatból nem pont az ellenkezőjére lehetett számítani?
  • Miért nem tudták megoldani a két budapesti kerület zökkenőmentes szavazását, hiszen pontosan tudható volt előre a létszám? Vagy csak alibi kellett arra a 4 órás várakozásra? Pálffy elnökasszony egyébként már 20 óra után (azaz urnazárás után több mint 60 perccel) azzal a képtelen magyarázattal is előállt, hogy egyébként sincs még részeredmény, mert az idő még nem volt elég egyetlen szavazókörben sem az összeszámolásra: miközben számtalan szavazókörben, kis faluban néhány tucat ember szavazott csak, van ahol csak 10-en. Ez így hihető?
  • Miért védték katonák az NVI épületét egész este, talán valakik tudták előre, hogy sokkolni fogja az országot a végeredmény?
  • Több független szavazóbiztos jelezte, hogy nem engedték oda őket az adatok központi betáplálásakor, a helyi választási irodákba (volt, akiket órákra óvodába zártak például, minden előzetes magyarázat nélkül). Holott a törvény szerint jelen kellene lenni nekik is. Korábban soha nem volt erre példa, most hogyan fordulhatott ez elő? Csak nem zavaró lett volna a jelenlétük a nagy akció végrehajtása közben?
  • Nem gyanús, hogy éppen pont annyi képviselőjük lett (133), ami pont elég a teljhatalomhoz? Nem gyanús, hogy pont ugyanez történt 4 éve is? Pont azon a két választáson, amikor már teljhatalmuk volt a teljes választási folyamat felett? Van ekkora véletlen?
  • Mi a magyarázata annak, hogy ilyen Fidesz dominancia mellett a 4 év valamennyi nagyobb és fontosabb időközi választását meglehetősen fölényesen az ellenzék nyerte? Igen, mind a 6-ot! Sorban: Ózd, Újpest, Veszprém, Tapolca, Salgótarján és Hódmezővásárhely. Igen, jól látjuk: Fidesz-Ellenzék 0-6! Újpest volt csak fővárosi és Vásárhelyen volt csak teljes összefogás, azaz 4 körzetben vidéki városról és széthúzó ellenzékről beszélhetünk. Csak nem arról van szó, hogy az ellenzék képtelen megszervezni hatékony felügyeletet egyidejűleg 10 ezer szavazókörben, de 50-et még sikerül valahogy megoldani (Vásárhelyen is budapesti civil önkéntesekkel sikerült biztosítani a megfelelő kontrollt). Csak nem arról van szó, hogy nagyobb médiafigyelem és hatékonyabb kontroll alatt sokkal korlátozottabban lehet csak az első 13 pontot érvényesíteni, a csodafegyvert pedig nem lehet bevetni?
  • Közvetett bizonyíték: életszerű az, hogy hatalmas új tömegek állnak a Fidesz mellé, miközben semmi másról nem szólt a 4 évük, csak az égbekiáltó botrányaikról? Életszerű az, hogy másfélszeres ellenzéki fölényből néhány hét alatt másfélszeres kormányfölény lesz Hódmezővásárhelyen? Ha igen, akkor vajon Kósa anyukájának 800 milliója, vagy Semjén illegális háziállatvadászata nyerte-e el a kérdéses idő alatt óriási tömegek szimpátiáját (merthogy más lényeges új fejlemény nem történt ebben a hat hétben)? Elhiszi ezt valaki? Életszerű az, hogy ténylegesen ekkora dominanciája van a Fidesznek a társadalmi támogatottságban, miközben szinte kivétel nélkül minden embernek az a hétköznapi tapasztalata, hogy kevés kivétellel az összes ismerőse a pokolba kívánja őket?
Összegezve: több, mint megalapozott a gyanú, hogy a fiúk nem bízták ennek a választásnak az eredményét a választók bölcs döntésére. Pontosan tudták, miről dönt a 40% és 48% közötti különbség: nem arról, hogy ellenzékből vagy hatalomból tengetik tovább az életüket a magyar emberektől ellopott pénzből szerzett kastélyaikban, stadionjaikban, medencéikben, luxusvadászatokon, ibizai luxusprostik között, hanem arról, hogy szépen kézenfogva börtönbe vonulnak (netán elmenekülnek az országból), vagy pedig továbbra is teljhatalmat gyakorolnak fölöttünk, amit felhasználva végképp szétzúzhatják az ellenállás megmaradt bástyáit.
Nem bízhatták a véletlenre. Nem is tették, a jelek szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.