2018. május 28., hétfő

ELKÉPESZTŐ, MENNYIRE HASONLÍT ORBÁN ÉS AZ OROSZ MÉDIA EURÓPA-KÉPE

HVG ONLINE-ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.05.28.


Európa hanyatlik, elveszti értékeit, a politikai elit azon dolgozik, meg akarja gyengíteni a gyökereit, de a kormány ellenáll, harcol – a jól ismert magyar retorika egy ukrán médiakutató szervezet kutatásai alapján nagyon hasonló verzióban tűnik fel az orosz médiában is. Abban a médiában, ahol Orbán Viktor pozitív hős, és az ukrán-magyar válság is az Európa megosztottságát demonstráló esetként jelenik meg. A kormány akarva-akaratlanul is felerősíti az orosz információs hadviselés szólamait.

Európa elvesztette gyökereit, a saját identitásának feloldása felé rohan, ahol minden érték megkérdőjeleződik. Európában krízis van, értékválság tombol, még az emberek saját nemét is meg akarják változtatni, és mindezt egy politikai-gazdasági elit akarja elérni, hogy fenntartsák kiváltságaikat, és a maguk szája íze szerint alakítsák a kontinens életét. Szerencsére van egy kormány, és egyre több ilyen van, amely átlát a szitán, és meg akarja őrizni a régi értékeket, vissza akar térni a gyökerekhez, megállítja ezt a káros folyamatot.

„Európa beteg, dekadens”

A fenti gondolatok rendre megjelennek a Fidesz, Orbán Viktor és más kormánypárti politikusok beszédeiben. "A keresztény Európa végét szeretnék sokan látni, és úgy gondolják, ha a kulturális altalajt kicserélik, új népcsoportokat hoznak be milliószám, amelyek nem a keresztény kultúrából sarjadtak ki, akkor Európát az ő felfogásuk szerint átalakítják, és ez jobbá teszi Európát. Mi ezzel egyáltalán nem értünk egyet" – mondta Orbán Viktor a választások előtt. Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint "Európa beteg, dekadens és népessége fogy, ezzel szemben Magyarországon a folyamatok e téren bizakodásra adnak okot". Orbán: a vita arról szól, "hogy az általunk szeretett életmódot, életfelfogást meg tudjuk-e őrizni, vagy azt külső hatásra megfogják változtatni. Így visz el minket a keresztény Európa gondolata a bevándorló Európa problémájához és a migráció kérdéséhez."

Mindezt csak színesítik azok a hírek, amelyek arról szólnak, Európában egyre terjed a dekadencia, a perverzió, egyre több helyen terror van, no-go zónák alakulnak, a migránsok lassan bevezetik a sariát – a kormánypárti sajtó mindennapos tevékenykedésének része, hogy az ilyen híreket demonstratíve tálalja, adott esetben maga gyártson ilyeneket.

Több mint figyelemre méltó, hogy ugyanezek a gondolatok, témák milyen intenzitással és erővel tűnnek fel az orosz média belföldre szóló üzeneteiben – derült ki az Ukrajnában, Kijevben a Hybrid Warfare Analtical Group, azaz a Hibrid Hadviselést Elemző Csoportnál tett látogatásunkkor, a civil médiaelemző szervezetnél a hvg.hu más magyar újságírókkal együtt járt az elmúlt héten. A civilek az orosz belföldi média üzeneteit vizsgálják, és vonnak le belőlük következtetéseket arról, hogyan jelenik meg Európa az orosz médiában. A szervezetet a Krím-félsziget 2014-es orosz elfoglalásakor alapították, azóta vizsgálja az orosz információs hadviselést...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.