2018. május 28., hétfő

ABBÓL, AMI VAN

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.05.28.


Ha annyi energiát tenne az ellenzék abba, hogy értelmes cselekvések mentén kezdjen el politizálni, mint amekkora elánnal vágnak bele a szőrszálhasogatásba – nos, akkor sem lennénk sokkal beljebb, de legalább kimozdulnánk valamiféle holtpontról.

Itt van például ez a migránskérdés. A múlt héten Vereségetek okai című írásomban arra igyekeztem rámutatni, hogy az ellenzék határozott elképzelések nélkül, a Fidesz nyomvonalán haladva veszítette el a választásokat – és hogy amennyiben tartják ezt az irányt, akkor borítékolhatjuk máris a további vereségeket.

Állításom a cikkben lényegében egyszerű volt (bár tény, hogy meglehetősen hosszasan fejtettem ki): az ellenzéknek ahelyett, hogy felül a Fidesz által lendületbe hozott gyűlöletvonatra, határozottabban kellett volna elhatárolódnia a migránsokkal való riogatástól, és erősebb baloldali állításokkal kellett volna előrukkolnia a választók megnyerésére.

Vagy ha már ezt nem tették meg a választások előtt, méghozzá azért, mert jól láthatóan féltek hozzányúlni a migráció-kérdéshez (erre használtam a »szalvétával faszt fogni« kifejezést), akkor legalább a választások után ne próbáljanak meg szolgalelkűen és gyáván besorolni a Fidesz mögé, hogy ezekkel a semmire se jó szólamokkal próbálják meg megspórolni a bődületesen nagy választási vereség után a tényleges szembenézést elkövetett hibáikkal.

Cikkemre az LMP-s Turcsán Szabolcs válaszolt, és ebből a válaszból újra csak tökéletesen levezethető, miként igyekszik az ellenzék egy része hamis ideológiák mentén, álproblémák generálásával (illetve újrahasznosításával) elvonni a figyelmet saját politikai kudarcairól.

A válaszcikk nem mentes egyébként a csúsztatásoktól sem, például szándékosan tesz úgy, mintha az éhínség elől menekülők egyben nem menekülhetnének háború elől is, és mint ilyenek, máris nem érvényes rájuk a genfi egyezmény, vagyis Turcsán szerint a szolidaritásunkból sem kell, hogy részesüljenek. Csakhogy én egy szóval sem állítom, hogy a szolidaritás a genfi egyezmény értelmében kellene, hogy történjen (bár azt azért most is fontosnak tartom jelezni, hogy a genfi egyezmény kötelezettségeket ró Magyarországra is a menekültekkel szemben, mely kötelezettségeket Magyarország rendre megszegi). Egész pontosan ezt írtam, és tartom most is:

Szolidaritás pedig nem csak kultúrák és értékek mentén, hanem az emberiesség alapvető elvei alapján minimum megilleti azokat, akik háborús övezetből, a halál elől, az éhínség elől menekülnek, ez nem baloldali vagy jobboldali kérdés, egyszerűen csak a tisztesség követeli meg.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.