2018. július 9., hétfő

RÁKAPOTT A NER-VILÁG A TOKAJI BORVIDÉKRE

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.08.09.


Magyarország legismertebb és egyben a világ legrégebbi zárt borvidéke, a tokaji ugyan a sokmilliárdos állami támogatásokhoz képest még nem ért el nemzetközi áttörést, de azért magán- és közösségi forrásból sok szép borászat, étterem és ízléses szálláshely épült. Ha körülnézünk az egyes településeken, a borászattulajdonosok között kifejezetten sok a politikából vagy a NER-es, esetleg a magánpiaci üzleti életből ismert szereplő.

A tokaji borvilágról régóta lehet tudni, hogy az ország legbefolyásosabb emberei, a fideszes világ legfelső elitcsapata is érdeklődik iránta.
- Mészáros Lőrincé a térség legjobb szállodája, az ötcsillagos tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa, de immár ő birtokolja a bodrogkeresztúri Chateau Dereszla borászatot, illetve a Henye pezsgőt előállító pincészetet, és a környéken mindenki úgy tudja, hogy a mindenevő felcsúti üzletember fokozni fogja a régióban az aktivitását.
Tombor András korábbi „régiófelelős” Erdőbényén rendelkezik borászattal, a Bardonnal.
Márton Péternek, a Századvég vezetőjének Tállyán van borászata, étterme, szállodája, és ő próbálja meg a tállyaiakat összefogni.

- Demeter Ervin volt titokminiszter Mádon él és üzemeltet borászatot.
- Lázár János exminiszter családja szintén mádi ültetvényekben érdekelt, ahol hobbiszinten bor is készül.
- Kékessy Dezsőnek is sokféle borászati érdekeltsége van, őt is Orbán Viktorhoz közeli üzletembernek tartják.
Orbánt is rebesgetik

Sőt, a helyiek szerint maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is fokozottan érdeklődik Tokaj iránt. Amikor június elején Orbán személyesen nyitotta meg a Tokaji Vízitúra Központot, azonnal megindultak a környéken a mendemondák.

Volt, aki felidézte az Indexnek, hogy korábban Orbán családja publikusan is tulajdonos volt a bodrogkisfaludi Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben, innen datálódik Orbán Viktor emlékezetes jó tanácsa: „Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet".

Más arról pletykált, hogy ha nem is Orbán, de Mészáros Lőrinc tovább fokozhatja aktivitását a régióban. Hallottunk például egy Tokaj főterén épülő szállodáról, az egyik legjobb termőhelynek tartott Henye-dűlő további fejlesztéséről, de még arról is, hogy bizonyos, ma még állami vagy hegyközségi tulajdonban levő kapacitások is Mészáros Lőrincnél landolhatnak a jövőben. Állítólag a fejlesztések ötletadója már eleve Mészáros tokaji üzlettársa, Kalocsai László volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.